Produsele atestate sunt: caltaboş ţărănesc meşteşugari de gusturi, tobă ţărănească meşteşugari de gusturi, drob de casă meşteşugari de gusturi, cârnaţi măcelăreşti meşteşugari de gusturi, cârnaţi ţărăneşti meşteşugari de gusturi, lebăr ţărănesc meşteşugari de gusturi.
Potrivit sursei citate, cârnaţii măcelăreşti meşteşugari de gusturi sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Aceştia se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiţia fabricării cârnaţilor este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani şi păstrată până în prezent.
Caltaboşul ţărănesc meşteşugari de gusturi este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiţia fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.
De asemenea, cârnaţii ţărăneşti meşteşugari de gusturi se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. "Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea şi prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/ afumarea lor corespunzătoare", spun reprezentanţii MADR.
Drobul de casă meşteşugari de gusturi se obţine din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru, verdeţuri, ouă crude şi fierte.
Drobul de casă meşteşugari de gusturi este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşte, în care se regăseşte în proporţie de peste 70% ficat de porc şi verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere /afumare corespunzătoare.
Lebărul ţărănesc meşteşugari de gusturi este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meşteşugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum şi durata de fierbere a acestora.
Nu în ultimul rând, toba ţărănească meşteşugari de gusturi este un preparat tradiţional obţinut din rasoale şi organe de porc.
Ministerul Agriculturii încurajează producătorii să-şi înregistreze produsele tradiţionale nu doar pentru a diversifica producţia, dar şi pentru a oferi consumatorilor siguranţa calităţii. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte, şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, apreciază sursa.
Potrivit datelor centralizate de MADR, din 2013 şi până în prezent au fost atestate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale un număr de 712 produse din lapte şi produse din lapte, carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, pâine, produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă