Șase ofițeri de poliție, condamnați la închisoare pe viață pentru torturarea și uciderea unui suspect de trafic de droguri
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Șase ofițeri de poliție, condamnați la închisoare pe viață pentru torturarea și uciderea unui suspect de trafic de droguri / Foto: Pixabay, de Diego Fabian Parra Pabon
Șase ofițeri de poliție, condamnați la închisoare pe viață pentru torturarea și uciderea unui suspect de trafic de droguri / Foto: Pixabay, de Diego Fabian Parra Pabon
Șase ofițeri de poliție au fost condamnați la închisoare pe viață pentru torturarea și uciderea unui suspect de trafic de droguri. vezi în articol unde s-a întâmplat.

Șase ofițeri de poliție din Thailanda au fost condamnați la închisoare pe viață pentru torturarea și uciderea unui suspect de trafic de droguri în timpul interogatoriului, transmite Mediafax. Printre cei condamnați este și un influent colonel de poliție supranumit "Joe Ferrari" pentru colecția sa de mașini.

Un tribunal din Bangkok i-a condamnat inițial pe cei 6 ofițeri la moarte pentru constrângere, abuz de putere, abuz de autoritate și moarte prin tortură, dar a schimbat această pedeapsă în închisoare pe viață pentru că au cooperat și au încercat să îl resusciteze pe suspect, arată documentele tribunalului, notează Reuters.

Cum a fost torturat traficantul de droguri



Thitisan "Joe" Uttanapol, în vârstă de 40 de ani, șef al poliției din provincia Nakhon Sawan, a fost arestat împreună cu alți 6 ofițeri în august, când un videoclip de la interogatoriu a devenit viral. Se vedea victima cu saci de plastic pe cap, sufocându-se în timp ce era imobilizată pe podea.

Unul dintre ofițeri a fost încarcerat miercuri pentru opt ani de închisoare pentru abuz de putere, pedeapsă schimbată la puțin peste 5 ani.

Videoclipul a captat o atenție uriașă în Thailanda și a stârnit o dezbatere aprinsă despre abuzurile și corupția din partea poliției și despre măsura în care figurile puternice din domeniul aplicării legii sunt de neatins. Procesul a fost văzut ca un test al sistemului judiciar din Thailanda și al voinței acestuia de a trage la răspundere polițiștii de rang înalt.

Toți ofițerii intenționează să facă apel la sentințele lor, a declarat Chokchai Angkaew, avocatul lui Thitisan, pentru Reuters.

„Acesta nu este primul caz în care oficialii statului torturează suspecți în acest mod"



Thitisan, un polițist de carieră, este, de asemenea, investigat cu privire la amploarea și sursele averii sale, după ce au fost descoperite o duzină de vehicule de lux, printre care un Lamborghini și un Ferrari, în timpul unei percheziții la casa sa luxoasă din Bangkok.

Pornpen Khongkachonkiet, un activist thailandez pentru drepturile omului care monitorizează și documentează cazurile de tortură, a declarat că verdictul reprezintă un precedent important pentru cazurile juridice privind abuzurile comise de funcționari de stat.

„Acesta nu este primul caz în care oficialii statului torturează suspecți în acest mod. Dar este pentru prima dată când sistemul de justiție a reușit să îi aducă în fața justiției pe infractorii care sunt oficiali", a declarat Pornpen, directorul Fundației Cross Cultural.

Un nou caz după modelul George Floyd. Un bărbat a fost gazat până la moarte de poliție

Moartea unui bărbat de culoare care a fost forțat de poliție să intre în portbagajul unei mașini, unde a fost declanșată o grenadă cu gaz, a stârnit indignare în Brazilia. Poliția l-a oprit pe Genivaldo de Jesus Santos, în vârstă de 38 de ani, pe o stradă din orașul Umbaúba, din nord-estul statului Sergipe.

Imaginile video au arătat doi ofițeri care țineau apăsat portbagajul în care se afla bărbatul, în timp ce din mașină curgea un fum gros. Un raport de autopsie emis joi a confirmat că Santos a murit prin asfixiere, scrie BBC. Poliția federală a autostrăzilor, Brazilia, a declarat că a fost deschisă o procedură disciplinară pentru a investiga comportamentul ofițerilor. De asemenea, poliția federală a deschis o anchetă cu privire la circumstanțele morții lui Santos. Există rapoarte contradictorii despre incident. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel