Urmărește emisiunea live
Săpun de casă cu ulei de măsline. Rețeta străveche a bunicii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Săpun de casă cu ulei de măsline. Rețeta străveche a bunicii. Sursa - pixabay.com
Săpun de casă cu ulei de măsline. Rețeta străveche a bunicii. Sursa - pixabay.com
Săpunurile lichide, pline de substanțe chimice, sunt folosite de majoritatea dintre noi. Dar un săpun, făcut în casă, din ingrediente simple, aduce numai beneficii pielii.

Vă prezentăm o rețeta străveche de săpun de casă, făcut cu ulei de măsline. Nu este nevoie să cheltuiți bani pe matriță. Formele le puteți face acasă din bucăți de lemn pe care urmează să le uniți. Puteți folosi și recipiente de plastic, dar trebuie să le tapetați cu hârtie de pergament pentru ca săpunul să nu se lipească.

Important: Nu veți folosi niciodată numai recipiente din aluminiu. Trebuie să cântăriți ingredientele cu precizie. Nu puteți evalua cantitățile din ochi.

 

Deci iată ingredientele care trebuie cântărite:

1 kg ulei de măsline;

300 grame apă;

128 grame de sodă caustică;

1 linguriță amidon de porumb;

20 ml de ulei esențial de lavandă sau migdale sau după preferințe.

 

Cum se prepară săpunul

 

Va trebui să purtăm mănuși și ochelari de protecție. Turnăm încet sodă caustică în apă și amestecăm cu grijă. Soluția va ajunge la o temperatură de 90 de grade. Aceasta acțiune este delicată, deoarece trebuie să evităm să respirăm aburul și să nu provocăm stropi fierbinți. 

 

Cum poți salva o plantă de cameră, atacată de musculițe? Ai nevoie de un chibrit și ai scăpat de problemă

Când soluția este transparentă, o putem turna în uleiul de măsline în timp ce amestecăm. Uleiul va ajunge astfel la o temperatură de aproximativ 40 de grade.

În acest moment va trebui să folosim un blender și vom adune lichidul la o consistență cremoasă. În cele din urmă, combinăm amidonul și uleiul esențial.

Scapă, rapid, de mucegaiul de pe pereții casei: patru sfaturi eficiente, ca să-l elimini pentru totdeauna

Crema obținută trebuie turnată în formă, acoperită și lăsată să se solidifice aproximativ 30 de ore. Tăiem batoanele de săpun cu o grosime de 2 centimetri și le lăsăm să se usuce o luna înainte de a le folosi.

 

BONUS. Săpun cu semințe de mac, făcut în casă: se face simplu, este ieftin și oferă multă satisfacție

 

 

A face săpun acasă este simplu și ieftin, iar activitatea oferă multă satisfacție. Cu toate acestea, este important să începeți cu rețete dovedite și să aveți grijă în manipularea sodei caustice.

Faceți săpunul într-un loc bine aerisit, fără prezența copiilor și a animalelor și purtați mănuși de protecție: în acest fel vă puteți face săpunurile în deplină siguranță. Cu puțină experiență, activitatea va deveni un hobby creativ foarte distractiv și util.  

 

INGREDIENTE:

ulei de măsline - 800 grame,

apă distilată - 300 grame,

făină de orez - 1 lingură,

ulei de cocos 200 grame,

semințe de mac - 1 lingură plină,

turmeric - 1 lingură,

sodă caustică (hidroxid de sodiu) - 140 grame,

ulei esențial de ghimbir - 20 ml.

 

Prepararea

 

Mai întâi să vedem care sunt instrumentele indispensabile: două oale de oțel; termometru de bucătărie; linguriță de oțel cu mâner lung; cântar de bucătărie; blender; formă din lemn sau plastic acoperită cu hârtie pergament sau silicon; mănuși de cauciuc; șorț de bucătărie; mască; ochelari de protecție.

Odată ce avem toate echipamentele putem începe să pregătim săpunul de casă. Mai întâi, acoperiți blatul cu ziare sau o foaie de plastic pentru a preveni deteriorarea acestuia. Încingeți uleiul de cocos  și uleiul de măsline într-o oală mare, cu laturi înalte de oțel.

Bijuteriile s-au înnegrit din cauza apei mării? Folosește aceste ingrediente și inelele vor străluci din nou

Purtați mănuși, șorț, ochelari de protecție și mască. Atenție: soda caustică în apă dezvoltă căldură și vapori iritanți, de aceea este foarte important să purtați protecțiile indicate. Evitați  ca soda caustică să intre în contact cu pielea și ochii; dacă se întâmplă acest lucru, clătiți imediat cu apă.

Puneți o oală mai mică, tot din oțel, pe aragaz, turnați apă distilată și  adaugați încet soda caustică. Amestecați cu o lingură de oțel până când soda s-a dizolvat complet.

Luați  uleiurile de pe foc și așteptați ca atât uleiurile, cât și soluția de apă și sodă caustică să atingă 38° C, măsurând temperatura cu un termometru cu vârf de sticlă sau oțel.

Uleiul de măsline poate fi folosit nu doar în bucătărie: vei rămâne fără cuvinte când vei afla acest remediu  

Odată ce a ajuns la 38 grade, turnați încet soluția de apă și sodă caustică în oala cu uleiurile topite. Acționați blenderul de mână și amestecați compoziția până obțineți o consistență asemănătoare cu crema.

Adaugă rapid uleiul esențial, făina de orez, macul și turmericul și amestecă cu o lingură de oțel, apoi toarnă compoziția în formă. Forma trebuie să fie din silicon, plastic sau lemn acoperit corespunzător cu hârtie de pergament.

Îți este foame noaptea? Consumă aceste alimentele și nu te vei îngrășa

Acoperiți matrița cu o pătură de lână  și lăsați-o să se odihnească timp de 48 de ore, apoi desfaceți săpunul și tăiați-l în formele dorite, folosind un cuțit de oțel.

Puneți săpunurile într-o cutie de plastic perforată și lăsați să se întărească cel puțin șase săptămâni înainte de a-l folosi. După șase săptămâni, puteți păstra săpunul într-o cutie de carton.

Recomandări de utilizare: săpunul se păstrează câteva luni și poate fi folosit pentru a înlocui gelul de duș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel