Șapte turiști au rămas blocați pe Jepii Mici în Munții Bucegi. Update: Turiștii au fost recuperați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Șapte turiști au rămas blocați pe Jepii Mici în Munții Bucegi / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Șapte turiști au rămas blocați pe Jepii Mici în Munții Bucegi / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Șapte persoane au rămas blocate pe Valea Jepii Mici din Munții Bucegi.

Update

Turiştii francezi care au rămas blocaţi, sâmbătă după-amiază, pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, au fost recuperaţi de salvamontişti şi coborâţi în staţiunea Buşteni.

Cei şapte turişti care au urcat pe munte fiind echipaţi necorespunzător (îmbrăcăminte de stradă şi adidaşi) intenţionau să ajungă la Babele şi nu ştiau faptul că pe munte zăpada este foarte mare, au informat salvatorii montani.

Astfel, cei şapte au rămas blocaţi în dreptul cascadei Caraiman, într-o zonă foarte grea, cu multă zăpadă şi risc mare de alunecare.

Pentru recuperarea acestora au intervenit echipele Salvamont Buşteni şi Salvamont Prahova, notează Agerpres.

Știre Inițială

Conform Salvamont Prahova, cele 7 persoane au rămas blocate pe Valea Jepii Mici.

„Zona este foarte grea, cu zăpadă multă și risc de alunecare”, spun salvamontiștii.

Turiștii se afla în dreptul cascadei Caraiman, iar salvamontiștii afirmă că zona este expusă riscului maxim. Reprezentanții Salvamont Prahova nu pot preciza, deocamdată, dacă printre turiștii blocați sunt și copii, pentru că încă nu au ajuns la ei.

În Masivul Bucegi, meteorologii anunţă risc mare de producere a avalanşelor, de gradul 4 din 5



Conform meteorologilor, la altitudini mai mari de 1.800 metri, stratul de zăpadă este umezit puternic în partea sa superioară, inclusiv în apropierea crestelor și are dimensiuni importante. În partea superioară se întâlnește un strat puțin stabilizat și umed, intercalat cu câteva cruste de gheață și depus peste straturile vechi ce au o rezistență scăzută spre sol, unde se întâlnesc cristale tip cupă, mai ales pe versanții nordici. Vremea caldă și ploile vor favoriza în continuare umezirea și topirea stratului. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de zăpadă din partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca spontan peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari dacă sunt angrenate straturile subiacente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1.800 de metri, temperaturile crescute şi ploile vor conduce la topirea accelerată a stratului. Spontan se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni și izolat medii unde sunt prezente acumulări mai vechi de zăpadă, în zona 1600-1800 m, riscul fiind crescut la orice supraîncărcări. Avalanșe declanșate la peste 1800 m pot coborî și la altitudini joase, pe anumite văi, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel