Data actualizării:
Data publicării:

Șapte persoane intoxicate cu gaz au ajuns la spitalul din Deva. Între aceștia sunt și cinci copii

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
nquam Photos / Sabin Cirstoveanu
nquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Șapte persoane, între care și cinci copii, au ajuns la Urgențe având simptomele unei posibile intoxicări cu gaz.

Şapte persoane, între care cinci copii, au ajuns, în timpul nopţii de luni spre marţi, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Deva cu simptomele unei posibile intoxicări cu gaz, victimele locuind împreună într-o casă din Deva în care încălzirea se face cu butelii de aragaz.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, incidentul a fost anunţat la 112, echipajele de salvare sosite la faţa locului constatând că toate cele şapte persoane prezentau o stare de leşin şi ameţeli.

La faţa locului au intervenit trei ambulanţe, care au transportat victimele la UPU Deva, după ce le-a fost acordat primul ajutor.

Toate cele şapte persoane, conştiente şi cooperante, au rămas la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva pentru tratament medical de specialitate.

Casa de locuit în care a avut loc incidentul este o clădire cu două etaje, nu este racordată la reţeaua de gaz a oraşului Deva, iar încălzirea se face cu butelii de aragaz.

Cauzele exacte ale producerii evenimentului sunt în curs de stabilire, conform Agerpres.

Ce să faceți în caz de intoxicare cu monoxid de carbon

Intoxicația cu monoxid de carbon este o situație foarte gravă și trebuie tratată imediat. Monoxidul de carbon este un gaz inodor, insipid și invizibil, care poate pătrunde în sânge și împiedică oxigenul să ajungă la celulele corpului.

Iată ce trebuie să faceți în caz de intoxicare cu monoxid de carbon:

1. Ieșiți din zona de intoxicare: Dacă sunteți într-o clădire sau într-un loc unde există suspiciuni de monoxid de carbon, ieșiți imediat la aer curat. Stați cât mai departe de sursa posibilă de monoxid de carbon.

2. Apelați serviciul de urgență: Sunați imediat la serviciul de urgență (112) și raportați situația. Furnizați toate informațiile de care dispuneți, inclusiv locația și numărul de persoane afectate.

3. Nu reveniți în locul contaminat: Nu reveniți în clădirea sau locul contaminat până când echipele de intervenție nu au verificat că este în condiții de siguranță.

4. Acordați primul ajutor: Dacă este posibil, acordați primul ajutor victimelor. Verificați dacă respiră și, dacă este necesar, începeți resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) până la sosirea echipei de urgență.

5. Nu utilizați echipamente care ar putea produce monoxid de carbon: Nu folosiți cuptoare sau plite pentru a vă încălzi sau pentru a găti în spații închise, și nu lăsați motoarele de mașini să funcționeze în garaj închis.

6. Verificați sursa de monoxid de carbon: După ce situația este rezolvată și locul este declarat sigur, contactați un specialist în echipamentele de încălzire și apă caldă pentru a verifica și remedia orice probleme la sursele de monoxid de carbon, cum ar fi sobe, boilere sau sisteme de încălzire.

7. Evitați intoxicarea cu monoxid de carbon: Cea mai bună modalitate de a preveni intoxicația cu monoxid de carbon este să instalați detectoare de monoxid de carbon în locuința dvs. și să le verificați periodic pentru a vă asigura că funcționează corect. De asemenea, trebuie să aveți în vedere întreținerea și verificarea regulată a surselor de monoxid de carbon.

Intoxicația cu monoxid de carbon poate fi fatală, așa că este esențial să luați măsuri imediate și să apelați la ajutor medical de urgență. Nu ignorați niciodată simptomele precum dureri de cap, greață, slăbiciune sau confuzie, deoarece acestea pot fi semne ale unei intoxicații cu monoxid de carbon, recomandă Chat GPT.

Citește și: Apare taxa pe centralele termice pe gaz. Discuții pentru a fi interzisă montarea. Chisăliță, informații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel