Şapte expoziţii în cadrul celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Doina Levintza revine
Şapte expoziţii manifest sau retrospective, ca şi evenimente expoziţionale dedicate creaţiei unor personalităţi marcante a căror activitate se împleteşte cu lumea scenei vor completa în acest an - prin culoare, inedit şi semnificaţie - cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT).
Potrivit unui comunicat al UNITER, cunoscuta creatoare Doina Levintza revine în FNT, pentru a patra oară, cu o amplă expoziţie de costume, intitulată 'Doina Levintza - experiment teatral', care va fi desfăşurată pe două etaje, în foaierele centrale ale Sălii Mari a TNB. Vernisajul expoziţiei Doina Levintza va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 21,30, în Foaierul de Marmură al Teatrului Naţional 'I.L. Caragiale' din Bucureşti, odată cu deschiderea oficială a FNT.
Intitulată 'Omul care trage sforile', expoziţia de grafică semnată de Cristian Pepino va debuta tot odată cu festivalul, vernisajul fiind programat pe 18 octombrie, începând cu ora 17,30, la Galeria de Artă Rotenberg-Uzunov. Vernisajul expoziţiei dedicate lui Paul Bortnovski va avea loc pe 19 octombrie, de la ora 11,00, la Sala Rotondă a Teatrului Naţional, care va fi deschisă pe întreaga durată a FNT. Potrivit organizatorilor, 'delicata selecţie a artefactelor din expoziţie - alese dintr-o vastă operă foarte dificil de calibrat - a fost făcută de fiul arhitectului, Vlad Bortnowski, care şi-a propus crearea unui traseu emoţional menit să ajute privitorul să pătrundă în mintea şi personalitatea acestui mare artist'.
Expoziţia 'Dragoş Galgoţiu - spectacole, desene, obiecte, prieteni' se va deschide în aceeaşi zi, de la ora 18,00, în foaierul şi holul Sălii Studio a Teatrului Odeon. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 15 noiembrie. Pe 20 octombrie, de la ora 11,00 - HUB-ul FNT de la ARCUB Gabroveni îşi deschide spaţiile expoziţionale cu un eveniment intitulat 'FNT - o retrospectivă a libertăţii'. 'În cei 30 de ani care se împlinesc de la evenimentele din decembrie '89, Festivalul Naţional de Teatru a însoţit permanent, prin selecţiile propuse, impulsurile artistice şi concretizările lor scenice determinate de transformările petrecute în această perioadă de tranziţie a României.
Afişe, fotografii, mărturii de imagine, ecouri ale percepţiei FNT - vor fi organizate de curatorul Irina Tapalagă într-o necesară rememorare a parcursului artei scenice româneşti, având mijlocitor Festivalul Naţional de Teatru, în cheia artistică a libertăţii de expresie câştigate în 1989, pe care doar Artele Scenei o pot oferi', precizează sursa citată. Şi tot pe 20 octombrie, FNT îşi aşteaptă publicul de la ora 16,00, în Foaierul Sălii Mari a HUB-ului FNT, la vernisajul expoziţiei 'Răcnet (Roar) 5.0', realizată de echipa Graphic Front a Atelierului de grafică - Bucureşti. Nu în ultimul rând, în 23 octombrie, FNT propune o rafinată expoziţie de fotografie semnată de doi artişti francezi - Jean-Louis Fernandez şi Laurence Daniere - ce poate fi privită fie ca un prolog, fie ca un epilog al celebrului spectacol 'MayB', realizat de marea coregrafă Maguy Marin şi invitat special al FNT 29.
Vernisajul acestui eveniment va avea loc de la ora 20,00, în Foaierul Sălii Studio a Teatrul Naţional 'I.L.Caragiale' din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul celei de-a 29-a ediţii a FNT. Desfăşurată în perioada 18 - 27 octombrie, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Teatru este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria municipiului Bucureşti. Producători sunt: UNITER - Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte şi Teatrul Naţional 'I.L. Caragiale' din Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News