Data publicării:

Şapte ani de viaţă în plus, dacă poliartrita se descoperă din vreme

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
poliartrita reumatoida
poliartrita reumatoida

Mulţi români s-au obişnuit să sufere în tăcere şi ignoră durerile, pe care le tratează cu medicamente fără reţetă. În cazul suferinţelor reumatismale, această abordare are riscuri majore. O “banală” durere reumatică, ignorată, înseamnă pierderea ocaziei de a evita unele afecţiuni grave şi mai ales imobilizarea pacientului. Medicul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Reumatologie Ion Stoia, din Bucureşti, crede că astfel se poate pierde șansa unei intervenții rapide în poliartrita reumatoidă.

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă suferință cronică articulară de cauză inflamatorie, afectând 1% din populaţia României. Speranţa medie de viaţă a pacienţilor cu poliartrită reumatoidă este mai mică decât cea a persoanelor sănătoase cu până la 7 ani. Cele mai afectate sunt femeile între 30-50 de ani. Jumătate dintre persoanele care suferă de poliartrită sunt nevoite să renunţe la serviciu în primii 10 ani de boală.

În 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic încă din primii 2 ani de evoluţie a bolii.

Poliartrita reumatoidă are costuri financiare considerabile, impuse de tratament, dar şi determinate de scăderea productivităţii profesionale. În 2007, în Europa, poliartrita reumatoidă a determinat costuri de 45 miliarde de euro, 65% fiind cauzate de reducerea productivităţii pacienţilor pe piata fortei de munca. Poliartrita reumatoidă a devenit o problema majoră de sănătate publică. Diagnosticul rapid ar conduce la economii semnificative şi la creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel