Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Ce semnifică
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. În Vinerea Mare, credincioșii trec pe sub masă. Ce semnifică acest gest.

Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să şi înviem împreună cu El. Această coborâre şi ridicare din groapa morţii se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf, scrie crestinortodox.ro.

Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. După slujba Ceasurilor Împărăteşti, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârşeşte "Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. În cadrul acestei slujbe speciale se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. El este aşezat pe o masă mai înaltă, care închipuie Mormântul Domnului. La rândul lui, Sfântul Epitaf aduce aminte de fapta de milostenie a Drepţilor Iosif din Arimateea şi Nicodim, care, coborând de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregătit pentru îngropare, mai înainte de a-L aşeza în mormânt.

Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Credincioşii sărută Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, care sunt aşezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă. De cealaltă parte a mesei, se află Sfânta Cruce, aşezată sub policandru cu o zi în urmă, în cadrul Deniei din Joia Mare.

Săptămâna Patimilor. Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Unii credincioşi trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alţii trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a şezut în mormânt. 

Vezi și: Săptămâna Patimilor. Vinerea Marea, denie: Prohodul Domnului (versuri)

Săptămâna Patimilor. Vinerea Mare, denie: Cuvintele rostite de Iisus pe Cruce. Ce semnifică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel