Săptămâna Patimilor - Miercurea Mare: Ce nu au voie să facă femeile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ron Lach)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ron Lach)
În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, femeile trebuie să fie atente. Iată ce nu au voie să facă. 

În Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos, scrie crestinortodox.ro. În această zi, denia îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care se gândește să-l trădeze pe Învățător, dar și pe Maria, femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căință și îl unge cu mir.

"Doamne", zicem noi către Hristos, "femeia care căzuse în păcate multe, simţind dumnezeirea Ta", deci, fiind mişcată de harul dumnezeiesc spre cunoaşterea cea mai presus de înţelegere, "a luat rânduiala de mironosiţă". A făcut ceea ce doreau să facă femeile mironosiţe după înmormântarea Mântuitorului. A anticipat înmormântarea lui Hristos şi pregătirea Lui cu miresme, "aducând mir de mult preţ". A fost mistuită de dorinţa de a i se dezlega păcatele: "Dezleagă-mi păcatele mele, aşa cum eu mi-am dezlegat părul".

Ce nu au voie să facă femeile

În Miercurea Mare este indicat să te împaci cu persoanele cu care te-ai certat și să rostești rugăciuni pentru împăcare. Este interzis să te enervezi, pentru că îl vei supăra pe Dumnezeu. Nu este indicat nici să pui gândurile necurate în față.

Se spune că o inimă curată, o vorbă bună și afecțiunea arătată celor dragi ne fac să avem un an mult mai bun și mai binecuvântat. În unele zone ale ţării, copiii mergeau cu colindul prin sat şi le urau gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Și acum există acest obicei în care, în Miercurea Mare, copiii merg cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a le înroși.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală şi călcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă şi să îşi ajute nevestele. Tot acum, femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colţişor al casei în zilele de Paște. De asemenea, în Miercurea Mare nu se spală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel