SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Ce e INTERZIS să faci
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Săptămâna care urmează după Paște se numește Săptămâna Luminată. În Săptămâna Luminată sunt mai multe lucruri pe care nu aveți voie să le faceți, conform tradițiilor.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți". Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima dupăRusalii), este „dezlegare la pește".
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. De asemenea, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat", iar credincioșii se salută cu cuvintele „Hristos a Înviat!" și răspund „Adevărat a Înviat!"
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduiala specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Marți, în Săptămâna Luminată, au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Al doilea Agneț este uscat și sfărâmat după o rânduiala specială. După ce este sfărâmat, este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneț este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtașirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. În vinerea din Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, se obișnuiește ca după otpustul Sfintei Liturghii să se săvârșească slujba sfințirii celei mici a apei.
Tradiții în Săptămâna Luminată
Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. De asemenea, odată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii. De aici şi alte obiceiuri, precum aprinderea focurilor pentru morţi, dar şi pentru vii, pe dealuri sau în preajma bisericilor, unde se află şi cimitirele.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Focul are un rol apotropaic, adică de îndepărtare a spiritelor malefice. O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri.
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ tradiții și obiceiuri. Totodată, în a doua zi din Săptămâna Luminată, există, mai ales înspre vestul țării, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac jurământ că se vor ajuta una pe cealaltă de acum încolo, o promisiune de prietenie pe viaţă.
Miercurea şi vinerea se poate mânca dulce
Pentru că este săptămâna ce urmează Învierii Domnului, Biserica da dezlegare la dulciuri, iar în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima de după Rusalii) se da dezlegare la pește.
Nu se fac metanii
Până la Rusalii, credincioşii nu fac metanii în biserica, ci numai închinăciuni, arată orânduială bisericească.
Ce este interzis să faceți în Săptămâna Luminată
Marți, în Săptămâna Luminată, oamenii nu ar trebui să lucreze. De asemenea, nu este bine să spălați, nici să călcați rufe, dar nici să faceți curat în casă. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pască rămasă de la Paște și vin roșu.
Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercurie. Bărbații se duc să muncească la câmp, însă femeile nu au voie să muncească, deoarece, potrivit tradiției, a munci de "nunta șoarecilor" echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi restul anului de bucate pe masă.
Joia din Săptămâna Luminată este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi.
Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă. Biserica sfințește din nou fântânile, după slujba de seară. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News