Săptămâna Europeană a Romilor. Marius Tudor: Guvernul are posibilitatea și capacitatea să schimbe milioane de vieți dacă dorește
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Săptămâna Europeană a Romilor. Marius Tudor: Guvernul are posibilitatea și capacitatea să schimbe milioane de vieți dacă dorește / Foto: Marius Tudor
Săptămâna Europeană a Romilor. Marius Tudor: Guvernul are posibilitatea și capacitatea să schimbe milioane de vieți dacă dorește / Foto: Marius Tudor
În perioada 16-19 Mai, la Bruxelles este Săptămâna Europeană a Romilor.

În perioada 16-19 Mai, la Bruxelles, în Parlamentul European, se organizează mai multe evenimente pentru egalitatea și incluziunea romilor din Europa. Contactat de DC NEWS, Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a oferit mai multe detalii despre cum este marcată Săptămâna Europeană a Romilor.

"În Parlamentul European, se organizează o serie de 16 evenimente pentru egalitatea și incluziunea romilor din Europa. Peste 200 de romi din toate colțurile Europei s-au adunat la Bruxelles pentru a cere instituțiilor europene să adopte o lege pentru egalitatea și incluziunea romilor. Totul se întâmplă sub coordonarea europarlamentarului german, de etnie romă, Romeo Franz, și a mea, consilier superior, cetățean român de etnie romă.

Se dezbat teme precum accesul egal la educație, sănătate, locuri de muncă și sănătate, despre lupta împotriva rasismului cu care se confruntă romii, despre politicile publice pentru romi și implementarea acestora la nivel local, dar și despre cum au fost cheltuiți banii alocați de la nivel european pentru incluziunea acestei comunități, încercând să se găsească soluții pentru combaterea corupției cu fonduri europene.", a explicat Marius Tudor.

Europarlamentarul Romeo Franz: Egalitatea și incluziunea romilor poate fi atinsă doar prin lege

Europarlamentarul Romeo Franz a declarat că egalitatea și incluziunea romilor poate fi atinsă doar prin lege.

“Egalitatea și incluziunea romilor poate fi atinsă doar prin lege cu buget adecvat pentru implementarea la nivel local. Toți suntem cetățeni ai țărilor noastre înainte de a fi romi și toți trebuie să fim egali în drepturi și libertăți.”, a spus Romeo Franz, europarlamentar german de origine roma

Marius Tudor: Cred că e momentul ca strategia națională pentru romi să fie bugetată și implementată la nivel local

Alături de cei peste 200 de participanți care participă la evenimentele aceste săptămâni au fost reprezentanți ai instituțiilor europene, printre care și euro-deputați din majoritatea grupurilor politice ale Parlamentului European.

"Am încercat să aduc la un loc romi din toate categoriile sociale, mai ales romi de la nivel local, pentru că acolo trebuie să se lucreze mai mult. I-am pus la masa cu cei care iau decizii pentru ei și sper că, într-un final, decidenții politici de la nivel european și național vor înțelege că trebuie să investească într-o comunitatea care are peste 80% din cetățenii săi în sărăcie lucie. De ce? Pentru că această investiție aduce beneficii pentru noi toți.

Cum ar fi să continuăm să lăsăm în sărăcie încă o generație de copii, care vor deveni adulți în 10-15 ani și care nu vor plăti taxe și impozite pentru că nu au fost sprijiniți la momentul potrivit? Deloc bine. Cred că e momentul ca strategia națională pentru romi să fie bugetată și implementată la nivel local. Guvernul are posibilitatea și capacitatea să schimbe milioane de vieți dacă dorește, iar eu cred că își dorește, trebuie doar să acționeze.", a declarat Marius Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel