Săptămâna de lucru de 4 zile. Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă vrea implementarea măsurii la nivelul UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Nicolas Schmit, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, este de acord cu săptămâna de lucru de patru zile la nivelul UE.

Uniunea Europeană ar trebui să facă eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, și anume pentru sectoarele cu deficit de forță de muncă, a declarat comisarul UE pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, într-un interviu pentru Lusa, citat de Euractiv.

„Cred că este ceva care avansează progresiv […] pentru că noile generații au o anumită viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală”, a spus Schmit. „Sunt deschis la acest lucru”, a adăugat el.

Într-un moment în care Portugalia avansează și ea un proiect pilot pe această problemă, comisarul subliniază că „nu există o poziție comună” în UE cu privire la săptămâna de lucru scurtată.

„Cred că este ceva care se va întâmpla pe baza acordurilor între partenerii sociali”, subliniază el.

Dând exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat cere progrese în implementarea săptămânii de patru zile și unde unele companii prezintă deja această soluție pentru recrutarea lucrătorilor, și anume în sectorul transporturilor, Schmit adaugă că „problema reducerii timpul de lucru poate fi o modalitate de a atrage” angajaţi.

„Deoarece există dificultăți pentru anumite sectoare de a atrage oameni, poate că trebuie să devină mai atractive”, a spus el, subliniind că „acesta este un lucru care necesită negocieri între partenerii sociali”.

Pentru UE, „cea mai mare problemă nu este atât șomajul”, ci mai degrabă lipsa forței de muncă. Într-adevăr, „multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc pentru că oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele potrivite”, a adăugat el.

„Pe piața muncii, avem încă nepotriviri mari de competențe”, situație la care UE trebuie să răspundă, a adăugat comisarul.

În Portugalia, în cadrul Agendei pentru muncă decentă, este planificat un proiect pilot pentru a testa săptămâna de patru zile în mod voluntar și fără pierderi de venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel