Săptămâna Ariilor Protejate. Expoziție în aer liber cu animale preistorice
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Urme de dinozauri, marmote sau pisici sălbatice prezentate copiilor cu ocazia Săptămânii Ariilor Protejate.

Machete ale unor urme de dinozauri care au trăit în Ţara Haţegului acum 70 de milioane de ani, dar şi modele ale unor urme de animale rare sau extrem de sfioase, cum ar marmota din Masivul Retezat, au fost prezentate luni copiilor din Deva în cadrul unei expoziţii vernisată în aer liber de către Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH).

Expoziţia, intitulată 'Urme', îşi propune să aducă natura mai aproape de publicul larg într-un concept interactiv în care oamenii sunt invitaţi să descopere urme de animale alături de explicaţii ştiinţifice despre fiecare animal prezentat, în parte. Pe mai multe stative realizate din lemn, organizatorii au aşezat mulaje din argilă cu urme ale unor animale care au vieţuit sau trăiesc acum pe raza judeţului Hunedoara, de la dinozauri până la urşi, marmote, lupi sau pisici sălbatice.

Urma unui animal necunoscut

Una dintre atracţiile expoziţiei este macheta unei urme de Magyarosaurus dacus - un dinozaur care a trăit în zona Haţegului în urmă cu 70 de milioane de ani. Alături de această machetă este afla urma unui animal, din aceeaşi perioadă, dar despre care se ştiu foarte puţine lucruri şi a cărui formă nu poate fi încă precizată, ceea ce reprezintă o provocare pentru paleontologi.

'Avem urma unui animal despre care nu ştim mai multe: se numeşte Scolicia prisca. Avem o urmă fosilă lăsată fie în mâl, fie pe fundul unui ocean. Nu ştim cum arăta animalul, chiar dacă urma fosilă se găseşte în mai multe colţuri ale lumii. Nu se ştiu amănunte despre acest animal, de aceea este el interesant', a declarat administratorul ştiinţific al GDTH, dr. Cristian Ciobanu.

De interes s-a bucurat şi urma de marmotă, un animal retras care trăieşte în Parcul Naţional Retezat (PNR) după ce a fost adus din Alpi, în anul 1973. 'Marmotele sunt animale greu de văzut şi de aceea le-am ales ca simbol al PNR în această săptămână a ariilor protejate. Dacă la început au fost câteva familii de marmote introduse în parc, după 45 de ani avem aproximativ câteva sute de astfel de animale care trăiesc pe văile glaciare din Parcul Naţional Retezat. Urmele de marmotă pot fi observate, în general, la sfârşitul iernii, iar vara se pot vedea galeriile săpate de aceste animale pentru a se adăposti', a spus Alin Ivaşcu, de la administraţia PNR.

'Lasă după tine doar urmele paşilor tăi'

Ideea expoziţiei 'Urme' a venit de la sloganul 'Lasă după tine doar urmele paşilor tăi', destul de mult folosit în ţări din vestul Europei, au explicat organizatorii. 'Sloganul demonstrează ceea ce fac animalele în natură: lasă după ele doar urmele paşilor şi ar trebui să învăţăm şi noi acest lucru şi de la ele. Acesta este şi scopul nostru: să învăţăm să aducem un element din natură - urmele animalelor, şi să le prezentăm aici pentru a-i convinge pe oameni că merită să facă o plimbare. Iar atunci când merg într-o arie protejată să încerce să privească în jur cu atenţie şi să încerce să înveţe de la natură, de la ceea ce văd în jurul lor', a arătat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al GDTH, Adina Popa.

Expoziţia 'Urme' marchează debutul Săptămânii Ariilor Protejate (8- 14 octombrie), eveniment organizat în judeţul Hunedoara de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, cu sprijinul Parcului Naţional Retezat şi al Parcului Natural Grădiştea-Muncelului Cioclovina, alături de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Deva, alte instituţii şi organizaţii neguvernamentale locale. Expoziţia poate fi văzută de marţi la sediul APM Deva, până la sfârşitul anului, în timpul programului de lucru al instituţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel