Data publicării:

Sapporo (Japonia) și-a retras candidatura pentru JO de iarnă din 2030

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Freepik @erfolg2021
FOTO: Freepik @erfolg2021
Sapporo și-a retras candidatura pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2030. Ce alte orașe au rămas în ”cursă” și când se va decide câștigătoarea.

Orașul Sapporo și Comitetul Olimpic Japonez și-au retras, miercuri, candidatura pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2030 și au decis să încerce pentru ediția din 2034 sau mai târziu, transmite agenția Kyodo.

Sapporo nu a reușit să găsească o largă susţinere după ce sentimentul olimpic a fost afectat de un uriaș scandal de corupție legate de Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo 2020, amânată pentru vara lui 2021 din cauza pandemiei COVID-19. 

Primarul Katsuhiro Akimoto s-a întâlnit cu președintele Comitetului Olimpic Japonez, Yasuhiro Yamashita, la Tokyo, pentru a confirma decizia de retragere a candidaturii.

Sapporo, care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1972, a fost considerat favorit la obținerea Jocurilor din 2030, dar Comitetul Internațional Olimpic și-ar fi mutat atenția către alte candidate pe măsura dezvăluirilor actelor de corupție legate de JO 2020, scrie Agerpres.

Ce alte țări se află în cursa pentru JO 2030

Franța, cea care organizează și JO de vară din 2024, iau în calcul o candidatură pentru ediția de iarnă a Jocurilor Olimpice din 2030. Astfel, regiunile Auvergne-Rhone-Alpes şi Provence-Alpes-Cote d'Azur (sud-est), care cuprind partea franceză a masivului montan al Alpilor, comitele olimpice şi paralimpice sportive franceze, împreună cu statul, ”au avut consultări în vederea acestei candidaturi”, se arată într-un comunicat al Comitetului Olimpic Francez, scrie Eurosport.

La rândul său, Suedia, candidată fără succes contra duplexului Milano-Cortina d'Ampezzo pentru organizarea JO de iarnă din 2026, a intrat în luna iunie în a doua fază a procesului de candidatură pentru JO din 2030. De asemenea, Salt Lake City, deja gazdă a Olimpiadei din 2002, şi-a exprimat interesul pentru ediţia din 2030.

CIO trebuia inițial să desemneze oraşul gazdă al JO din 2030 anul acesta, dar a decis să amâne decizia din cauza numărului redus de candidaturi.

Citește și: Rusia vrea la Jocurile Olimpice. Este dispusă să concureze cu drapel neutru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel