Șantier în zona veche a Constanţei. Făgădău: "Am respectat cu sfinţenie tot ce spune legea"
Primarul Constanţei a făcut precizări în ceea ce privește șantierul din zona veche a Constanței.
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat joi, referitor la şantierul pentru construirea unui imobil în zona "Lupoaică" a oraşului vechi, că autorizaţia emisă în acest sens de administraţia locală este legală, investitorul obţinând toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii.
"Până în momentul semnării autorizaţiei de construire, nu există nicio fisură, nicio fractură, nicio virgulă încălcată, nu există nicio favoare pe care eu sau oricine din echipa mea să o fi făcut investitorului. (...) M-am bucurat că are avizul forului suprem, Ministerul Culturii. Noi am respectat cu sfinţenie tot ce spune legea, ba mai mult, am cerut ca avizul Ministerului Culturii să fie ştampilat pe fiecare pagină", a spus Făgădău, într-o conferinţă de presă.
Planul Urbanistic Zonal actual al zonei peninsulare a Constanţei a fost făcut în anul 2003
"În 2003, arhitectul Dorin Ştefan a elaborat PUZ Peninsulă. Acest PUZ prevede accent vertical; în zona aceasta, un imobil P+8 sau mai înalt, asta prevede începând din 2003 PUZ-ul pentru zona istorică. (...) Întrucât PUZ-ul prevedea accent vertical pentru această zonă, P+8, noi am făcut o interpretare în cadrul comisiei tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului şi am spus că întrucât este la graniţă cu steluţa desenată (conform hărţii prezentate de primar - n.r.) de Dorin Ştefan, este maxim P+4. Cu alte cuvinte, de la dorinţa investitorului de a fi P+8, noi l-am pus la P+4. Mai mult, i-am impus aşa cum prevede PUZ-ul elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu, care a fost elaborat după un parcurs de câţiva ani", a menţionat primarul.
Expropriere pentru cauză de utilitate publică
Decebal Făgădău a adăugat că, după ce a intrat în vigoare hotărârea de aprobare a PUZ-ului, în 2018, investitorul a depus actele pentru certificatul de urbanism, pe care l-a obţinut pe 6 decembrie 2018, după care acesta a obţinut de la instituţiile abilitate alte avize necesare, pe 18 septembrie 2019 obţinând autorizaţia de construire.
Primarul Constanţei a mai spus că, în situaţia în care instanţa de judecată va decide sistarea definitivă a lucrărilor în acest caz, administraţia locală va putea demara procedura de "expropriere pentru cauză de utilitate publică".
Vor monta o bornă lângă şantier
"Cred că vom pune o bornă aici, la 'Lupoaică', o bornă de la care vor începe să se schimbe lucrurile aici, în Constanţa, pentru că, până acum, în Constanţa fiecare a făcut ce l-a tăiat capul. (...) Ce s-a întâmplat aici, eu nu am mai văzut prin alte părţi, adică atât de flagrant, să vii cu basculantele, să treci peste solicitările arheologilor, peste vociferările oamenilor şi să nu ţii cont de absolut nimic, nu mi se pare în regulă", a spus parlamentarul.
Pe 29 ianuarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, la propunerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a dispus oprirea temporară a executării lucrărilor de construire a imobilului din zona veche a municipiului, în urma unei plângeri depuse de filiala judeţeană a USR, potrivit căreia la săparea fundaţiei respectivei clădiri au fost distruse vestigii.
Dosar penal pentru infracţiunea de executare fără autorizaţie de construire
Conform IPJ, în cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, conform Legii 50/1991.
Totodată, prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a informat că a dispus verificarea avizelor respectivului şantier, deschis în apropierea statuii Lupa Capitolina, luându-se toate măsurile necesare pentru protejarea patrimoniului constănţean.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis pe 29 ianuarie, ministerul s-a sesizat, în urma informaţiilor furnizate de Prefectura Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, precum şi în urma informaţiilor din spaţiul public, în luna ianuarie 2020, cu privire la condiţiile realizării unor lucrări de construire în situl arheologic Oraşul Antic Tomis, cod LMI CT-I-s-A-02553, Bd. Tomis, nr. 49A, Constanţa, fiind dispuse verificări.
Lanţ uman în jurul săpăturilor
Pe 24 ianuarie, mai mulţi cetăţeni, printre care membri USR, au format un lanţ uman în jurul săpăturilor făcute de excavatoare în locul unde ar urma să fie construit imobilul, protestând astfel faţă de distrugerea vestigiilor. Ulterior, după ce lucrări de excavare s-au efectuat şi noaptea, membri ai respectivei formaţiuni politice au depistat locul unde sunt descărcate camioanele cu pământul de pe şantier. În grămezile de pământ, deputatul Stelian Ion şi mai mulţi susţinători au reuşit să găsească, în scurt timp, diverse fragmente din amfore şi alte materiale arheologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News