Sancțiunile UE asupra Moscovei dau rezultate: Sunt o otravă cu acțiune lentă. Efecte ireversibile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de sancțiuni care privesc Rusia. Pe acest fond, rubla rusească continuă să se devalorizeze.

Pe măsură ce se apropie prima aniversare de la începutul războiului din Ucraina, UE se pregătește să introducă noi sancțiuni împotriva Moscovei. Miercuri, Ursula von der Leyen a anunțat cel de-al zecelea pachet de măsuri punitive împotriva Kremlinului. La fel ca și sancțiunile anterioare, și acestea servesc la ”menținerea presiunii asupra Rusiei” în contextul războiului din Ucraina.

Dar de această dată impactul asupra cuferelor Federației Ruse ar putea fi mai mare. 

Devalorizarea rublei

Pentru prima dată cursul de schimb dintre rublă și euro a revenit la 80 la 1. Valorile sunt încă departe de devalorizarea scurtă, dar bruscă a monedei ruse din timpul celei de-a doua săptămâni care a urmat începerii invaziei la 24 februarie.

În acele zile, 1 euro valora aproape 145 de ruble rusești. Dar, la scurt timp după aceea, moneda rusă și-a revenit, potrivit unora în mod artificial, pentru a se deprecia apoi din nou și într-un ritm constant de la începutul lunii decembrie, informează Europa Today.

Noile sancțiuni: exportul de mărfuri din UE în Rusia

Noul pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană, în curs de examinare acum de guvernele naționale, introduce interdicții suplimentare privind exportul de mărfuri din UE în Rusia în valoare de peste 11 miliarde de euro. 

O alegere concepută ”pentru a priva economia rusă de tehnologie și de bunuri industriale critice”, a explicat Ursula von der Leyen: ”Pentru a obține un impact maxim, vom acționa asupra multor bunuri industriale de care Rusia are nevoie și nu le poate obține prin furnizarea din țări terțe, cum ar fi articole electronice, vehicule speciale, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție”.

”Otravă cu acțiune lentă”

Între timp, dezbaterea continuă asupra eficienței măsurilor restrictive aprobate până acum de Europa pentru a pedepsi Rusia. Pentru Josep Borrell, șeful diplomației UE, un lucru este cert: ”Putin a pierdut deja bătălia pentru energie” din moment ce ”și-a pierdut principalul client de energie, noi europenii”, a spus el în Parlamentul European.

”Și nu va fi ușor, dacă nu imposibil, să găsești un client alternativ pentru gazul său, deoarece China este prea departe”, a spus Borrell. Potrivit politicianului spaniol, rușii în prezent ”își vând petrolul cu 40 de dolari barilul, adică jumătate din prețul Brentului", în special către India și China.

"Sancțiunile sunt o otravă cu acțiune lentă precum cele bazate pe arsenic: necesită timp pentru a-și produce efectele, dar o fac și este ireversibil", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel