Sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei. Tudor Curtifan (DefenseRomânia.ro): Acesta e călcâiul lui Ahile. Trebuie urmărit jocul Chinei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură Antena 3
Sursă foto: Captură Antena 3
Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România, a vorbit despre sancțiunile împotriva Federației Ruse.

Invitat la Antena 3, Tudor Curtifan, redactor-șef DefenseRomânia.ro, a vorbit despre sancțiunile Occidentului împotriva Federației Ruse:

„Am avut un tur diplomatic de forță, am avut, ieri, și summit-ul NATO, și ședința Consiliului European, și summit-ul G7 în aceeași zi. Să nu uităm că e pentru prima oară, după foarte mult timp, când un președinte american participă la o reuniune de acest nivel în Consiliul European. În momentul de față, după începerea crizei de acum o lună, generată de agresiune neprovocată a Federației Ruse, cred că avem aproximativ 3.000 de sancțiuni suplimentare pe care mapamondul le-a luat împotriva Federației Ruse, ceea ce depășește numărul sancțiunilor care au fost împotriva Iranului, de exemplu. Numărul e foarte mare și în continuare mă aștept ca ele să crească.

Nu e loc de nuanțe, într-adevăr. Probabil că, aici, călcâiul lui Ahile va fi modul în care Vestul va gestiona dependența de gazul rusesc. De aceea, probabil, a fost lăsată și la final această discuție, pentru că e un punct sensibil. Statele Unite ale Americii au venit astăzi cu o propunere. Inițial 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat, urmează încă 50 de miliarde, dar interesant va fi cum va juca China în tot acest peisaj“, a spus, la Antena 3, Tudor Curtifan.

CITEȘTE ȘI   -  Joe Biden a ajuns în Polonia

UE vrea să reducă dependența de gazul rusesc. Ursula von der Leyen anunță un acord cu SUA

Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat vineri crearea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv reducerea dependenţei Europei de resursele energetice fosile din Rusia, din cauza războiului dus de Moscova în Ucraina, relatează AFP. SUA vor lucra să furnizeze Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat (GPL) în acest an, în cadrul acestei iniţiative anunţate de preşedintele american Joe Biden şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform unui comunicat. Cele două părţi urmăresc să crească livrările până la 50 de miliarde de metri cubi pe an pe parcurs. Liderul de la Casa Albă, în vizită în Europa, a precizat într-un comunicat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene pentru a o ajuta să îşi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia.

'Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur', a subliniat Biden, potrivit Reuters.

'Iniţiativa se concentrează pe două chestiuni centrale. Una este de a ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil. Iar a doua este de a reduce cererea generală de gaz a Europei', a spus el.

Într-o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu Biden, Von der Leyen a spus că angajamentul SUA de a livra mai mult gaz natural lichefiat este un pas important spre reducerea dependenţei UE de gazul rusesc.

'Vrem să reducem şi apoi să scăpăm de această dependenţă de combustibilii fosili din Rusia. Acest lucru poate fi obţinut numai prin livrări suplimentare de gaz, inclusiv livrări de GPL', a afirmat şefa CE (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel