Data publicării:

Sâmbăta, zi lucrătoare? Dan Vîlceanu, inițiator al proiectului controversat, răspuns EXCLUSIV: Primele explicații după revolta din spațiul public

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS , ce anume îşi propune să reglementeze prin proiectul de lege depus la Parlament care, la prima vedere, a scandalizat opinia publică. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, chiar a explicat, într-un comentariu pe Facebook, că liberalii vor să oblige românii să lucreze şi sâmbăta. 

"În momentul de faţă, Codul Muncii prevede 48 de ore lucrătoare pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Dacă ai împărţi cele 48 de ore lucrătoare pe zile, ar veni şi sâmbăta. Şi totuşi, nu a venit nimeni să spună până acum că un ministru sau altul, sau cine a făcut Codul Muncii, îi obligă pe români să muncească şi sâmbăta. De ce? Pentru că obligatorii sunt doar 40 de ore. Restul de 8 ore sunt suplimentare. Şi orele suplimentare sunt mereu opţiunea salariatului. Adică angajatorul nu poate obliga salariatul să vină să lucreze suplimentar. Acum, Codul Muncii prevede aceste 48 de ore lucrătoare şi apoi 48 ore de repaus. Adică dacă vrei să lucrezi acele 8 ore suplimentare sâmbăta, ele se suprapun cu ziua liberă. Ceea ce este ilogic! Adică nu îmi poţi spune că trebuie să şi lucrez, dar mă şi obligi să am zi de repaus. Eu îmi propun ca, dacă un om vrea să vină la lucru, să câştige bani suplimentar faţă de salariul din cartea de muncă, trebuie să îi ofer posibilitatea să lucreze acele 8 ore suplimentare la care el are dreptul nu doar în timpul săptămânii, ci şi sâmbăta, dacă el asta vrea", a explicat Dan Vîlceanu. 

Se deschide negocierea între salariat şi angajator

"Şi atunci, ca să îi pot crea posibilitatea asta, fără ca angajatorul să îi spună că îi dă o zi liberă pentru ziua de sâmbătă, cum se întâmplă astăzi. Adică azi angajatul ia acelaşi salariu dacă munceşte acele 8 ore suplimentare sâmbătă. Eu îi ofer angajatului posibilitatea să negocieze cum lucrează acele opt ore suplimentare, strict opţionale repet. Nu scurtează nimeni weekendul salariaţilor, vorbim de ore suplimentare opţionale. În continuare, timpul de lucru rămâne 8 ore, cinci zile pe săptămână. Dar legat de orele suplimentare dăm posiblitatea aceasta angajatorilor şi angajaţilor. Unii ar vrea să lucreze, dar depind de transport spre exemplu şi nu au cu ce ajunge acasă. Sau au copii, sau alte obligaţii în program care îi împiedică să lucreze suplimentar. Şi ar dori, poate, să lucreze sâmbăta pentru nişte bani în plus. Acum nu se poate, pentru că un angajator, dacă poate să îţi dea liber în loc să te plătească, el mereu va alege să te plătească", a mai explicat deputatul liberal. 

Situaţiile ilegale, puse şi în vina angajaţilor. Piaţa muncii oferă posibilităţi

Întrebat ce se întâmplă cu salariaţii care sunt obligaţi să muncească 6 zile pe săptămână, fără a câştiga bani în plus faţă de salariul de pe cartea de muncă, deputatul PNL a explicat că piaţa muncii din România are un deficit atât de mare de personal, încât nu ar trebui să îi fie imposibil nimănui să îşi găsească un nou loc de muncă. 

"Mă puneţi să vă explic ce se întâmplă într-o situaţie ilegală, neprevăzută de lege. Dacă angajatul este obligat să muncească sâmbăta şi  nu primeşte bani în plus, de ce mai stă la locul de muncă? Varianta lipsei de opţiuni  nu mai există acum, pentru că există un deficit de un milion de persoane în piaţa muncii. Foarte mulţi pleacă din ţară, nu mai ai cu cine lucra. Staţi de vorbă cu patroni şi vă vor spune că atunci când un salariat vine şi spune că pleacă, se roagă de ei să rămână. Situaţia pe piaţa muncii este complet diferită acum de cea de acum câţiva ani şi nu pentru că s-au creat locuri de muncă, ci pentru că forţa de muncă migrează. Chiar dacă în alte state se lucrează în condiţii mai drastice, acolo românii sunt plătiţi. Oamenii vor să vină la muncă, dar vor şi să fie plătiţi. În momentul în care muncesc suplimentar şi voi lua acelaşi salariu la final de lună, nu voi mai avea dorinţă să vin, pentru că nu are rost. Eu provin din privat şi salariaţii mei îmi spuneau că vor să vină să câştige bani. Voiau să lucreze şi şapte zile pe săptămână, fiind din mediul rural. Asta mai ales iarna, când nu aveau activitate. Nu poţi face asta, pentru că nu sunt eficienţi, dar mă refer la o situaţie în care oamenii vor să lucreze pentru un ban în plus. Dacă tu, ca angajator, nu îi oferi posibilitatea să ia bani în plus pentru munca prestată, nu are niciun motiv să mai lucreze. 

Repet, ca să fie foarte clar, noi intervenim pe ceea ce înseamnă ore suplimentare opţionale, nu pe ce înseamnă obligaţie", a mai spus Dan Vîlceanu, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

CITEŞTE AICI CE A SPUS LIA OLGUŢA VASILESCU DESPRE PROIECTUL DEPUS DE PNL LA CAMERA DEPUTAŢILOR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel