Salvaţi Copiii atenţionează cu privire la riscurile la care sunt expuşi copiii pe internet
Organizaţia Salvaţi Copiii atenţionează cu privire la riscurile la care sunt expuşi copiii pe internet, în contextul intensificării activităţilor din mediul online.
Potrivit studiului realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, 63% dintre elevi, părinţi şi profesori consideră că una dintre priorităţile pe care autorităţile ar trebui să şi le asume este siguranţa copiilor în mediul online. Pandemia Covid-19 a contribuit la intensificarea nevoii copiilor de a petrece mai mult timp pe internet, fie pentru şcoală, fie pentru activităţi recreative, accentuând astfel riscurile la care aceştia se expun online. Astfel, cyberbullyingul, sextingul, ştirile false sau dependenţa de internet, reprezintă provocări actuale de mare interes, atât pentru părinţi, cât şi pentru specialiştii în educaţie.
Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfăţişează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conţinut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani şi s-a accentuat, la rândul său, pe parcursul pandemiei Covid-19.
Sesizări privind abuzul
Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2020 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conţinutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 1.543, iar în 72 % dintre situaţii, materialele raportate au înfăţişat abuz sexual asupra copiilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate. La fel ca în anii precedenţi, într-o proporţie covârşitoare (85 % dintre cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce priveşte vârsta victimelor, 8 % reprezintă cazuri care înfăţişează copii cu vârsta aproximativă de până în cinci ani, 76 % dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 şi 10 ani, 14 % dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani, în timp ce 2 % reprezintă adolescenţi între 15 şi 18 ani.
"Contextul actual ne obligă şi ne responsabilizează mai mult decât oricând să acţionăm cu toate resursele pentru a ne asigura că toţi copiii utilizează internetul într-o manieră eficientă, dar mai ales sigură, întrucât pericolele la care pot fi expuşi online sunt adesea greu de imaginat, chiar şi de cei mai experimentaţi dintre adulţii care utilizează internetul. Timpul excesiv petrecut în mediul virtual generează o serie de contexte periculoase pentru copii, iar atenţia părinţilor nu trebuie să fie îndreptată doar pentru a le asigura copiilor acces la internet şi dispozitive digitale, dar şi spre modalităţile prin care îi pot sprijini pe aceştia să evite situaţiile riscante. Cea mai uşoară cale prin care pot contribui la eliminarea conţinuturilor dăunătoare este aceea de a raporta către esc_ABUZ acele imagini care sunt în mod clar supărătoare. Salvaţi Copiii va continua să colaboreze cu autorităţile pentru contribui la descreşterea fenomenul imaginilor cu abuz sexual asupra copiilor şi să ofere sprijin tuturor copiilor care sunt victimele abuzurilor pe internet." a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
Prea mult timp pe internet
Comparativ cu situaţia de dinaintea stării de urgenţă, 59 % dintre copiii români raportează o creştere în sentimentul că au petrecut prea mult timp pe internet sau folosind dispozitive digitale în perioada pandemiei, iar 40 % dintre ei susţin că s-a întâmplat mai mult ca în trecut să nu mănânce sau să nu doarmă din cauza internetului. Pentru 22 % dintre ei perioada pandemiei a însemnat o înmulţire a situaţiilor sau evenimentelor de pe internet care să îi deranjeze, să îi facă să se simtă inconfortabil sau că nu ar fi trebuit să descopere conţinutul respectiv. De asemenea, temerile părinţilor s-au accentuat, 55 % dintre ei fiind mai îngrijoraţi ca în trecut de faptul că cei mici ar putea intra în contact pe internet cu adulţi care încearcă să îi exploateze sau să abuzeze sexual, în timp ce 48 % sunt mai preocupaţi de faptul că copiii lor ar putea fi victime ale mesajelor instigatoare la ură sau ale sextingului (primirea sau trimiterea de mesaje cu conţinut sexual explicit - fotografii, text, video).
Raportul privind cazuistica liniei de raportare a abuzurilor asupra copiilor esc_ABUZ a fost prezentat în cadrul dezbaterii intitulate "Provocări în utilizarea internetului de către copii. Modalităţi de sprijin şi interventie", moderată de doamna Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, la care au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Institutului de Cercetare al Academiei Române, Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT şi Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. Reprezentanţii autorităţilor au oferit detalii procedurale şi statistici privind modul de lucru şi de intervenţie în cazuri de abuz sexual asupra copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News