Salvamont România, AVERTISMENT pentru turiști: Temperaturile ridicate au afectat calitatea zăpezii. Schiurile nu mai alunecă atât de bine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Este risc ridicat de avalanșă în Munții Făgăraș. Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, avertizează că turiștii ar trebui să fie atenți și pe pârtiile de schi, deoarece calitatea zăpezii a fost afectată de temperaturile ridicate, existând risc ridicat de accidente.

"În primul rând trebuie să înțelegem că avem risc de avalanșe în absolut toți munții din România. Acest risc este anunțat de noi și se încadrează între gradul 2 și 4, pe o scară de la 1 la 5. Într-adevăr este mai ridicat în Carpații Meridionali și în zonele în care avem acumulări de zăpadă pentru că stratul de zăpadă de 3-4 metri îl întâlnim în foarte multe zone montane din România. Cei care  merg către golul alpin trebuie să țină cont că în ultima perioadă ne confruntăm cu o încălzire puternică a temperaturii, acest lucru favorizând riscul producerii avalanșelor. S-a nins mult în ultima perioadă, straturile de zăpadă nu au făcut o coeziune foarte bună între ele  și există acest risc real. Să își aleagă foarte bine traseele turistice pe care vor să le parcurgă. Să meargă prin zonele care sunt cel mai puțin expuse riscului de producere a avalanșelor și să încerce să evite în această perioadă, dacă pot, să iasă pe munte pentru că e o perioadă dificilă.

Calitatea zăpezii, afectată de temperaturile ridicate

Mai mult, aceste temperaturi ridicate, afectează și calitatea zăpezii de pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Suntem în plină vacanță, avem foarte multe accidente. Ieri și alaltăieri am avut peste 150 de accidente pe pârtiile de schi. Oamenii să înțeleagă că zăpada și-a schimbat consistența și schiurile nu mai alunecă atât de bine și există condiții de producere a accidentelor și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Deci, multă responsabilitate din partea celor care merg pe munte, indiferent dacă activitatea lor se limitează la pârtiile pe schi sau la drumeții.", a explicat Sabin Cornoiu la RealitateaPlus.

VEZI ȘI: Risc mare de avalanşă la Bâlea Lac. Stratul de zăpadă de până la 3-4 metri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel