Salvamont România a intervenit în 20 de cazuri. ”Un număr extrem de mare”
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Salvamont Argeș
Sursă foto: Facebook - Salvamont Argeș
Serviciul Salvamont a intervenit într-un număr mare de cazuri în ultimele 24 de ore. 

Salvamontiştii din întreaga ţară au fost solicitaţi să intervină în peste 20 de cazuri în ultimele 24 de ore.

O nouă zi de foc pentru salvamontiştii din întreagă ţară solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 22 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, se arată sâmbătă pe pagina de Facebook a Salvamont.

Salvamontiștii din 14 localități au intervenit

Au fost solicitaţi să intervină salvamontiştii din Gorj, Sinaia, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Hunedoara, Sibiu, Caraş Severin, Argeş, Săcele, Braşov, Neamţ, Cluj, Satu Mare, Harghita.

În cazul acestor intervenţii au fost salvate 23 de persoane. Dintre acestea 6 au fost predate la Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital, iar 3 persoane au fost preluate de elicopterul SMURD.

S-au mai primit 42 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

Urmează două zile de weekend cu un aflux foarte mare de oameni pe munte, fapt ce ne determină să vă recomandăm prudenţă şi responsabilitate în derularea activităţilor montane şi vă invităm să fiţi alături de Salvamont România în campania de reducere a numărului de accidente montane!, este mesajul Salvamont. 

Ce să faci dacă te întâlnești cu vipera pe munte. Recomandările Salvamont

Salvamont Argeș a transmis pe pagina de Facebook a instituției informații utile pentru turiștii care merg pe munte și pot avea parte de evenimente neprevăzute care implică viperele: 

Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur.

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.

Nu vă alarmați și nu renunțați la turele montane programate, viperele au existat dinainte ca omul sa înceapă să meargă pe munte! Nu sunt nici mai multe și nici mai puține, sunt doar mai vizibile în media! Citește mai multe AICI

Ninge la munte, în plină vară

Luni, 11 iulie 2022, au fost semnalate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în Munții Bucegi, la vârful Omu (vezi imaginile AICI). Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu, a venit cu recomandări pentru turiștii care intenționează să meargă pe munte în această perioadă și mizează pe faptul că vremea este caldă și nu pot fi surprinși de fenomene meteorologice extreme. 

„În primul rând, turiștii ar trebui să verifice prognoza meteorologică înainte să-și programeze itinerarul, să se asigure că au în rucsacul lor tot echipamentul specific unei ture de mai multe ore la altitudini mari, peste 2.000 de metri. Vremea e destul de instabilă în aceste luni, pot apărea precipitații -din senin-, să spunem așa și la altitudini mari uite că, deși este vară, pot să apară precipitații sub formă de grindină sau chiar lapoviță. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel