Salmonella, ce este, simptomele și tratamentul bolii
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 09 apr, 05:57
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Edward Jenner
După cazurile recente din Marea Britanie și Irlanda legate de ciocolata Kinder, revenim să vorbim despre salmonella, ce este, simptomele și tratamentul bolii.

Pentru a înțelege simptomele și tratamentul salmonelozei, boala care este cauzată de salmoneloză , trebuie să clarificăm, iar prima formă de clarificare este să nu confundăm agentul patogen, salmoneloza de fapt, cu patologia care declanșează salmoneloza.

Această bacterie, care are aproximativ 2000 de tipuri și care atacă celulele uneori cu efecte foarte grave, a revenit în atenția publică după cazurile recente din Marea Britanie, Belgia și Irlanda legate de ciocolata Kinder. În ultimele zile, au fost raportate 134 de cazuri confirmate de salmoneloză legate de consumul de ciocolată, iar Ferrero a retras unele loturi.

Salmonella, simptome și tratamentul bolii pe care o provoacă

Dar cine provoacă salmoneloza? Vinovatul este un bacil Gram negativ cu formă de tijă, Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium care atacă celulele din organism și provoacă boli.

Principalul simptom al bolii este diareea severă, dar pot apărea și vărsături, febră, crampe și dureri de cap. Toxicitatea alimentară pe care o numim salmoneloză afectează tractul gastrointestinal. Bacteriile pot fi prezente în apa sau alimentele contaminate, în special ouăle și laptele consumat crud sau nepasteurizat și carnea crudă, în special cea de pui.

G Ad:

Boala se transmite pe cale fecal-orală , adică prin ingestia de alimente sau băuturi contaminate, adică prin contact . 

Cine trebuie să-și facă mai multe griji dacă este infectat

Simptomele apar între 6 și 72 de ore de la ingerarea alimentelor contaminate, de obicei începând cu cea de-a 12-a oră, și sunt acuzate de pacient timp de 4-7 zile: ele variază de la tulburări ale tractului gastro-intestinal cu febră, dureri abdominale, greață, vărsături și diaree.

De obicei patologia are a evoluție benignă fără spitalizare, dar sunt cazuri foarte rare, în special la vârstnici, copii și subiecți slabi sau imunodeprimați la care infecția se poate agrava pentru a necesita spitalizare și antibioticoterapie țintită.

Cum se tratează infecția cu Salmonella

Simptomele gastroenteritei induse de Salmonella dispar de obicei fără tratament după 4-7 zile. Tratamentele pot include:

  • lichide pentru a preveni deshidratarea
  • medicamente antimotilitate pentru a reduce crampele și pentru a opri diareea

Medicul nu va prescrie întotdeauna antibiotice pentru Salmonella. Oamenii de știință au stabilit că o utilizare excesivă a acestora poate duce la rezistența la antibiotice, iar acest lucru crește riscul reapariției infecției.antibiotice pentru simptome severe sau dacă bacteriile au intrat în circulația sangvină sau sunt susceptibile de a face acest lucru, potrivit doc.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro