Caz Skripal. Theresa May: Salisbury, sigur după decontaminare
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Premierul britanic Theresa May a declarat miercuri că oraşul Salisbury, unde pe 4 martie un fost spion rus şi fiica acestuia au fost otrăviţi, este sigur pentru rezidenţi şi vizitatori.

Theresa May a asigurat că nu este necesară „nicio măsură suplimentară de precauţie” pentru deplasarea în oraşul Salisbury, în timp ce continuă operaţiunile de decontaminare a celor nouă locuri unde au fost identificate urme ale agentului neurotoxic de uz militar Noviciok, folosit în otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, informează Agerpres.

Decontaminare costisitoare

„Cordoanele sunt menţinute în zonele unde se desfăşoară activităţi de curăţire pentru a proteja publicul”, astfel încât să se poată garanta că şi aceste locuri sunt deplin sigure, a adăugat şefa executivului, citată de agenţia EFE. Conform autorităţilor, operaţiunile de decontaminare, la care participă peste 200 de militari şi care vor costa milioane de lire sterline, vor dura mai multe luni.

Otravă în formă lichidă

Guvernul britanic a anunţat cu câteva zile în urmă că substanţa chimică folosită împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, era sub formă lichidă, iar concentraţia ei cea mai înaltă a fost identificată în casa fostului spion rus.

Serviciile secrete ruse neagă

Autorităţile britanice consideră că atacul asupra celor doi a fost executat de serviciile secrete ruse, acuzaţii negate de Moscova. Conform publicaţiei The Telegraph, poliţia şi serviciile secrete britanice ar fi identificat unii suspecţi cheie, care după operaţiunea de otrăvire au revenit în Rusia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel