Salatele grecești considerate printre cele mai bune din lume - Rețete
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Salatele grecești considerate printre cele mai bune din lume - Rețete / Foto: Pixabay, de Galina Afanaseva
Salatele grecești considerate printre cele mai bune din lume - Rețete / Foto: Pixabay, de Galina Afanaseva
Află în articol care sunt salatele grece;ti consierate cele mai bune din lume.

Două salate grecești aromate fac parte din clasamentul mondial al celor mai bune zece salate, potrivit celui mai recent sondaj de pe site-ul alimentar TasteAtlas, scrie Greek Reporter.

Salata Dakos din Creta a ajuns pe locul 3 pe listă, în timp ce salata clasică grecească, cunoscută sub numele de horiatiki, s-a clasat pe locul opt. Ambele beneficiază de generozitatea legumelor proaspete cultivate în toată Grecia.

Bulgaria a avut primele două salate: salata Ovcharska pe locul 1, urmată de salata Shopska. Sondajul TasteAtlas vine la o lună după ce utilizatorii săi au clasat bucătăria grecească pe locul al doilea dintre cele mai bune cincizeci din lume.

Dakos este un fel de mâncare tradițional cretană, deși nu este atât de cunoscut ca salată tradițională grecească. Constă dintr-un orz uscat numit paximadi, acoperit cu brânză mizithra mărunțită, roșii coapte tocate, măsline, capere, oregano proaspăt și câțiva stropi generoși de ulei de măsline grecesc de înaltă calitate. TasteAtlas a spus că recomandă utilizarea soiurilor de măsline grecești precum Koroneiki (considerată „regina măslinelor”), Lianes sau Tsounates. Brânza Myzithra este folosită în mod tradițional în loc de feta. 

Salata clasică grecească


Salata clasică grecească, una dintre cele mai cunoscute din lume, este făcută cu roșii tăiate în sferturi, castraveți tăiați felii, ceapă roșie, brânză feta, măsline și ulei de măsline, îmbinând toate aromele tradiționale ale Greciei. Se pot adăuga și ardei verzi, oregano, sare, piper, lămâie și oțet.

TasteAtlas observă că feta este de obicei feliată, dar în unele cazuri este amestecată cu o furculiță până se sfărâmă ușor. În realitate, fiecare are propria sa metodă când vine vorba de salata grecească simplă și delicioasă.

Lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline grecesc. De ce este numit și "aurul lichid" al Greciei

Uleiul de măsline grecesc este sinonim cu tradiția greacă. "Aurul lichid" al țării, așa cum l-a numit Homer, este o componentă nutrițională de neînlocuit pentru fiecare grec, scrie Greek Reporter.

Grecii antici consumau ulei de măsline pentru o viață sănătoasă și lungă, atât ca hrană, cât și ca tratament esențial pentru piele și păr. Astăzi, măslinele și uleiul de măsline sunt alimente de bază într-o casă grecească, unde sunt folosite în salate sau ca ingredient esențial în cea mai mare parte a bucătăriei grecești. Acum uleiul de măsline grecesc este exportat și consumat în toate părțile lumii, iar mulți cunoscători îl consideră cel mai bun.

Măslinii și fructele lor prețioase au fost cultivate încă din 4000 î.Hr., potrivit botanistului Augustin Pyrame de Candole și cărții sale Origin des Plantes Cultivees. Botanistul urmărește originea măslinului de pe coastele Mediteranei de Est, bazându-și concluzia pe existența vegetației de măslin sălbatic auto-semănat, texte antice și descoperiri de săpături arheologice.

În 1951, arheologul grec Panagiotis Anagnostopoulos, care a făcut săpături extinse în Knossos, a susținut că originea măslinului se află de fapt pe insula Creta. Potrivit cercetărilor lui Anagnostopoulos, cultivarea măslinilor pe sol grecesc a început în Creta în urmă cu 3.500 de ani, în epoca minoică timpurie.

Potrivit unor istorici, grecii au fost primii oameni care au cultivat măslini în zona mediteraneană europeană. Aceste cunoștințe au fost transportate fie de coloniști greci, fie de negustori fenicieni. Tradiția greacă antică spune că patria măslinului este Atena și primul măslin a fost plantat de zeița înțelepciunii, Atena, pe Dealul Acropolei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel