Data actualizării:
Data publicării:

Salariile din mediul universitar. Nechifor Alexandru (Universitatea „Dunărea de Jos”): E foarte greu să atragi specialiști când le oferi doar 3000 de lei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Crișan Andreescu
foto: Crișan Andreescu
Dr. Nechifor Alexandru, prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit, în cadrul conferinței “Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări”, despre problemele pe care le întâmpină universitățile în atragerea specialiștilor.  

„Legea învățământului, cu siguranță, nu e perfectă, dar e perfectibilă. E, într-adevăr, un plus față de ceea ce am avut până acum, sper ca măcar, o dată adoptată, să fie și respectată în totalitatea ei. Finanțarea este o problemă reală în toate regiunile și județele din România. Inclusiv ceea ce reclamă colegii din preuniversitar, prin greva de săptămâna viitoare, dar și o mare parte a colegilor din mediul universitar, și anume problema salarizării este una foarte importantă.

Pentru că reprezint o universitate complexă, pot să vă spun că sunt extrem de multe domenii de activitate unde atragerea de specialiști, în posturi de cadre didactice, este tot mai greoaie. E foarte greu să mai convingi un tânăr care lucrează în IT, că dacă va urma studiile de licență, master și doctorat, îl vom putea primi cu drag, pe un salariu de aproximativ 3000 de lei net. E foarte greu să îi atragi în această lume a învățământului superior și de aici problemele sunt din ce în ce mai mari, în privința acoperirii cu specialiști”, a declarat prorectorul Alexandru Nechifor.

Finanțări din fonduri europene

 

„Suntem beneficiari ai programelor din PNRR, avem contract pe digitalizare, suntem în implementare. Suntem parte a consorțiilor pe învățământ dual și evident că unul dintre obiectivele mandatului la universitate este să nu ratăm nici măcar o axă de finanțare europeană, în primul rând, dar evident că suntem atenți și la cele naționale. Ne dorim foarte mult ca această atenție care se oferă internaționalizării, să aibă valențe financiare reale. Suntem Universitatea cel mai bine reprezentată în Republica Moldova, suntem prezenți în Sudul Ucrainei, avem și extensii în UE ale unor facultăți.

Am pornit pe foarte multe filiere și, în momentul de față, suntem în faza de promovare a ofertei educaționale, în perspectiva noului an universitar, pe toate meridianele lumii. Apropo de ceea ce spuneau antevorbitorii mei, suntem, la fel ca învățământul românesc, probabil la cel mai bun raport calitate-preț din întreaga Uniune Europeană. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este și ea parte a problemei, în cazul programului de tranziție justă. Cred că este nedrept și, din punctul meu de vedere, este nepotrivit ca universitățile să nu facă aceste programe de reconversie profesională. Atrag atenția parlamentarilor că încă pot pune presiuni și pot schimba acest lucru în ghidul de implementare”, a continuat acesta.

DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, a organizat, în data de 19.05.2023, conferința cu titlul “Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări”.

 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel