Data publicării:

Salariaţii care au copii cu vârsta până la 8 ani pot beneficia de 4 zile de telemuncă pe lună. Proiectul a fost adoptat de Parlament

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Salariaţii din România care au în întreţinere copii cu vârsta până la 8 ani pot beneficia de patru zile pe lună în care pot munci de acasă, potrivit unui proiect de lege pentru completarea Legii nr. 53/2003 din Codul muncii, adoptat miercuri în unanimitate de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.53/2003 cu un nou articol, în sensul ca salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani să poată beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, prevede un amendament al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa din 30 mai 2023.

Alte modificări la Codul Muncii, în 2023

1. Concediul de îngrijitor

Pe durata perioadei concediului de îngrijitor, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.


2. Negociere colectivă

Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 10 salariaţi.


3. Soluţionarea conflictelor de muncă

În vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabileşte ca orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel