Săgeată umană împotriva tuberculozei
Zeci de oameni au format vineri, în centrul Bucureștiului, o săgeată umană ca simbol al luptei împotriva tuberculozei.
Zeci de oameni au format vineri, în jurul orei 19.30, pe esplanada de la Universitate, săgeata roșie, simbol al luptei împotriva tuberculozei, prin cartoane iluminate cu ajutorul lanternelor sau telefoanelor mobile.
„Săgeata pe care am format-o împreună cu voluntarii de la multe organizații, care sunt afiliate în ceea ce noi numim Parteneriatul Stop TB România, reprezintă un simbol internațional al luptei împotriva tuberculozei. (...) România este țara din Uniunea Europeană cea mai afectată de tuberculoză”, a declarat Silvia Asandi, director general la Fundația Romanian Angel Appeal.
Ea a estimat că peste o sută de persoane, printre care s-au numărat și voluntari de la Romanian Angel Appel, Asociația de Sprijin a Paciențior cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Asociația Română Anti-SIDA, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și Crucea Roșie Română, au participat la crearea săgeții simbolice, timp de circa cinci minute.
Statui iluminate
Asandi a menționat că două statui de pe esplanada de la Universitate au fost iluminate cu proiectoare cu filtre roșii, simbol al luptei împotriva tuberculozei.
Victoria Mihăescu, director al Departamentului Programe de la Crucea Roșie Română, a spus că evenimentul și-a propus să transmită un mesaj legat de faptul că tuberculoza reprezintă o problemă serioasă în România.
„Am vrut să marcăm Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, să atragem atenția că tuberculoza încă e o primejdie letală pentru mare parte din populația țării, că România încă este pe primul loc la tuberculoză în Europa”, a declarat Cătălina Constantin, președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, potrivit Agerpres.
Ea a spus că și în alte țări, printre care se numără Brazilia, Spania, Germania și Franța, a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.
„S-a vrut simbolic să replicăm faptul că, în SUA, Niagara este luminată cu lumină roșie, simbol al luptei împotriva tuberculozei”, a menționat Constantin, referitor la iluminarea în roșu a unor statui la Universitate.
Pacienți notorii
Jurnalista Paula Rusu a mărturisit că a fost o pacientă cu tuberculoză.
„Sunt aici pentru că oamenii trebuie să știe că pacienții cu tuberculoză nu sunt niște dinozauri pe care-i punem în paranteză atunci când fac tuberculoză, că ei se pot întoarce în societate, că nu mai sunt contagioși de la câteva zile, 10-14 din momentul în care încep să facă tratamentul, că sunt niște oameni ca și ceilalți”, a spus Rusu.
Materiale informative despre tuberculoză au fost distribuite începând cu ora 11.00, pe esplanada cu statui de la Universitate.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată pe 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News