SAGA și consumul de droguri. Gigel Lazăr, după bilanțul celor două zile de festival: Efectul unei politici deșănțate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Gigel Lazăr, președintele Federației Neguvernamentale Antidrog (FNA) şi CIADO România,  a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre bilanțul tragic al festivalului SAGA din București.

"Aceste două zile de festival sunt efectul unei politici deșănțate a statului român în ceea ce privește strategia națională antidrog și planurile sale de acțiune. Eu tot întreb când vor aloca resursele Agenției Naționale Antidrog.

Putem observa o mișcare foarte inteligentă a organizatorilor festivalului SAGA. Au spus că sunt împotriva consumului de droguri și au avut și parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, ceea ce este lăudabil într-o formă sau alta, doar că Agenția nu are resurse financiare și logistice de a face o prevenire universală și una individuală ca la carte. Ceea ce au făcut a fost să distribuie 200 de flyere la o masă de 10.000 de oameni. Acest lucru nu se numește prevenire.

În această situație, culpa majoră este a guvernului deoarece conducătorii noștri nu înțeleg că deja avem 17,6% consumatori de droguri pe segmentul 14-35 de ani, iar pandemia nu a scăzut numărul de consumatori. Din contră, acesta a crescut”, a transmis expertul în prevenirea consumului de droguri.

Se puteau face mult mai multe, insistă președintele CIADO

"Puteau exista controale mult mai stricte decât au fost. Nu știu cine a gestionat partea de ordine publică. Vă pot vorbi pe surse, nicidecum în mod oficial.

Nu știu dacă a fost implicată Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, cel puțin din punct de vedere al impactului psihic. De obicei, foloseau și câinii de identificare a drogurilor, i-am văzut și la festivalurile de la Cluj-Napoca și Constanța. Nu am mai văzut controalele specifice festivalurilor, nu numai celor din România. Este ceva bizar, din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a întâmplat la SAGA”, a adăugat Gigel Lazăr.

"Fiind weekend, ce contează că au murit doi tineri, că mai sunt câțiva în spital, că au fost sute de consumatori la festival? Duminica este sfântă. Pentru orice politician, duminica nu se lucrează, este lăsată de la Dumnezeu să se odihnească”, a mai spus Lazăr, într-o notă ironică, despre lipsa de comunicare din partea autorităților.

Bilanțul după două zile de festival în București

La cea de-a doua zi de SAGA Festival au participat peste 30.000 de persoane pe Arena Națională, iar dintre acesta 39 au avut probleme medicale, 5 fiind transportate la spital în urma consumului de droguri, au declarat pentru G4Media.ro surse polițienești. Potrivit acestora, au fost deschise 52 de dosare penale, dintre care 49 vizează consumul sau traficul de droguri.

Organizatorii SAGA Festival au transmis că sunt „complet împotriva consumului de substanțe interzise și are zero toleranță pentru posesia lor”.

VEZI ȘI: Nicuşor Dan: Arena Naţională a adus în acest an venituri de 3,2 milioane lei.

VEZI ȘI: Reacţia organizatorilor / Saga Festival, bilanţ negru după prima seară de concerte. O persoană ar fi murit - surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel