Şacalii din Delta Dunării, ameninţare pentru faună, dar şi pentru oameni. Ţibuleac: Se dezvoltă necontrolat. Peste 6000! Lucrurile trenează
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Cătălin Ţibuleac, preşedintele AMDTDD, trage un semnal de alarmă cu privire la problema şacalilor din Delta Dunării şi cere intervenţia autorităţilor. 

"Ultima problemă la care nu s-ar fi gândit nimeni acum câteva decenii sunt şacalii. Am văzut unul la Negru Vodă acum doi ani, părea ceva exotic. Înţeleg că acum sunt la nivelul miilor în Deltă", a spus Val Vâlcu.

"Da, populaţia s-a dezvoltat exponenţial. Ultimul studiu privind numărul de şacali e din 2016. La momentul acela aveam până în 3000 de şacali. În acest moment cred că depăşim 6000. O femelă şacal face între 4 şi 8 pui pe an. Iar şacalul nu are inamic natural, lupul nu există în zonă, şi efectiv se dezvoltă necontrolat.

Nu numai asta, dar a afectat toată fauna din Deltă. Vorbeam cu localnicii, nu se mai observă fazanul, căpriorul, iepurele, sunt afectate şi specii de păsări. Şacalii prind curaj şi intră în sate, localităţi, atacă gospodării, ucid viţei. Sunt probleme din ce în ce mai mari şi nu vedem, din păcate, o intervenţie direct a rezervaţiei în rezolvarea acestor probleme. Am intervenit, am cerut cu primarii, la Ministerul Mediului, dar lucrurile trenează, nu sunt bine înţelese.

Nu sunt un fan al vânătorii, dar trebuie să intervenim când avem asemenea probleme. S-a intervenit la urşi, nu văd de ce nu s-ar intervene asupra şacalilor. Avem şi cimitre răscolite de şacali, dar lucrurile nu sunt evaluate de autorităţi", a precizat Cătălin Ţibuleac în exclusivitate pentru DC NEWS.

Mai mulți primari din județul Tulcea au semnat o scrisoare adresată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin care solicită „să se permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”, scria Mediafax în luna iulie.

Primarii propun o serie de măsuri, printre care: atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii, elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia, elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie și aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel