„Să redefinească” apartenența la NATO pentru a nu putea ajuta Ucraina - Ungaria
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Reuters Marketplace
Reuters Marketplace
Membrul NATO cel mai aliniat cu președintele rus Vladimir Putin dorește să-și modifice apartenența la alianța militară occidentală pentru a putea evita sprijinirea luptei Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, a declarat vineri la radioul de stat: „Avocații și ofițerii noștri lucrează intens pentru a vedea cum poate Ungaria să-și mențină apartenența la NATO într-un mod în care să nu fie nevoită să participe la acțiuni NATO în afara teritoriului NATO”, conform Bloomberg.

Orbán a spus că oficialii militari și avocații din țară încearcă să găsească modalități prin care Ungaria să acționeze diferit față de ceilalți membri ai alianței.

El a spus că, dacă Ungaria ar putea formal să opteze să nu participe la discuțiile NATO despre extinderea rolului său în conflictul actual din Ucraina, aceasta ar rezulta într-un nou tip de apartenență la NATO.

Acesta ar „redefini” apartenența Ungariei, a spus el.

Ungaria blochează sprijinul pentru Ucraina


Ungaria a încercat să limiteze sprijinul occidental și NATO pentru Ucraina pe durata invaziei Rusiei.

Nu trimite arme în Ucraina și a petrecut luni de zile blocând miliarde de fonduri ale Uniunii Europene pentru țară, înainte de a permite în final continuarea acestora în februarie.

În aprilie 2022, la două luni după ce a început invazia, Orbán l-a numit pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski drept unul dintre „adversarii” săi.

În interviul recent, Orbán a spus că susține politica NATO de a ajuta alți membri în caz de atac, dar nu susține oferirea de bani și armament Ucrainei — care nu este membră — așa cum fac majoritatea aliaților.

El a spus că acest lucru ar putea duce la o implicare militară mai mare în Ucraina, inclusiv la trimiterea de trupe.

Orbán a mai spus că nu este de acord cu opiniile unor membri NATO care cred că Rusia ar putea invada țări de pe flancul estic al alianței, descriind în schimb invazia Rusiei în Ucraina ca un război între „două țări slave”.

Mai multe țări europene, inclusiv cele de pe flancul estic al NATO, care se învecinează cu Rusia, au avertizat că Rusia ar putea ataca și în alte părți și că trebuie să fie pregătite.

NATO sprijină Ucraina


NATO a fost un susținător puternic al Ucrainei pe durata conflictului.

Prin alianță, membrii au promis peste 700 de milioane de dolari în sprijin, în plus față de miliardele contribuțiilor individuale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus ca aliații NATO să coordoneze 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina în următorii cinci ani, dar nu toți membrii par convinși de plan.

Stoltenberg a mai spus că Ucraina va deveni într-o zi membră a NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel