Data publicării:
Să luăm exemplul Ţărilor Nordice! Deputatul Corneliu Buicu, despre iodura de potasiu: Decât tratament, mai bine prevenţie!
Deputatul Corneliu Florin Buicu crede că anunţul ministrului Alexandru Rafila prin care a invitat românii să-şi ia pastilele de iod cât mai repede nu poate fi decât o măsură de prevenţie binevenită.
Corneliu Florin Buicu, vicepreşedinte Comisia pentru sănătate şi familie în Camera Deputatilor, a venit, de curând, în întâmpinarea românilor cu un mesaj explicativ legat de isteria care s-a creat în jurul pastilelor de iod. Acesta a postat pe profilul personal de Facebook:
"Decât tratament mai bine prevenţie! Ministrul Sănătății a făcut ceea ce trebuia să facă și trebuie apreciat nu atacat pentru acest lucru. România nu este singurul stat european care aplică această măsură preventivă în cazul unui eveniment nuclear. Este o măsură preventivă foarte importantă, pentru siguranța populației sub 40 de ani, în special a tinerilor și copiilor. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât riscul e mai mare, în cazul producerii unui accident. Aceste tablete trebuie să existe în fiecare gospodărie din România în care se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tinerii și copiii. Este esențial ca tratamentul să fie administrat imediat în cazul unui accident nuclear. Prevenția este esențială în acest caz. Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiații. După aceste prime 6 ore eficiența tratamentului scade cu 50%, iar după 12 ore tratamentul devine inutil. În cazul unui eveniment, este imposibil să distribui aceste tablete în timp util în milioane de gospodării. De aceea, tabletele trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă. De altfel, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, la nivelul Uniunii Europeană au avut loc discuții privitoare la modalitatea comună de acțiune în cazul unui eveniment nuclear. Este deci mai bine să luăm măsuri preventive, decât să reacționăm în momentul manifestării acestui risc.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a implementat în România ceea deja funcționează în câteva state europene. După accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia, Belgia a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite la toată populația, nu doar la cei din proximitatea centralelor nucleare. (Detalii: https://www.bbc.com/news/world-europe-36157806) Suedia predistribuie tabletele de iodură de potasiu către toate gospodăriile și repetă această procedură la fiecare 5 ani. (Detalii: https://nap.nationalacademies.org/read/10868/chapter/8#104). Multe state, precum Germania, Franța, Elveția realizează și reînnoiesc periodic stocuri de iodură de potasiu la nivelul școlilor și al adăposturilor anti-atomice, dar și în anumite centre regionale de unde urmează să fie distribuite rapid în cazul unui accident nuclear. În plus, toate statele UE care au reactoare nucleare pentru producerea energiei - cum e și România – au astfel de planuri de stocare și/sau distribuție a tabletelor de iodură de potasiu. În toate aceste state există politici de stocare și/sau pre-distribuție a pastilelor de iodură de potasiu la gospodăriile aflate la o anumită distanță de centralele nucleare. De asemenea, conform documentelor europene, astfel de măsuri sunt luate și în statele care se află în vecinătatea unor țări cu centrale nucleare. Lituania, de exemplu, deși nu are centrale nucleare, a distribuit pastile de iodură de potasiu atunci când Belarus a pus în funcțiune o nouă centrală nucleară" a explicat deputatul Buicu.
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor. El a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News