S-au prăbușit investițiile străine în România. Mircea Coșea, avertisment despre ȘOMAJ: Se întâmplă de la jumătatea lui 2021
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Profesorul de economie Mircea Coşea avertizează că şomajul ar putea creşte în 2021, ca urmare a scăderii investiţiilor străine în România. 

Investiţiile străine directe au scăzut în 2020 cu 60,38% faţă de perioada similară a anului anterior, la 1,921 miliarde de euro, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României. 

"Nu mai putem omite din conceptul de dezvoltare investiţiile străine. Ele nu aduc doar bani, ci şi tehnologie. De asta avem nevoie acum, pentru că trebuie să facem saltul de la o economie care nu e în stare să îşi prelucreze materiile prime în ţară, la una care trece în stadiul 3 sau 4 al revoluţiei industriale", a explicat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

VEZI ŞI Investiţiile străine, SCĂDERE record în 2020 în România. Mircea Coşea critică bugetul: "Arată ca un cont contabil. Să nu dăm vina doar pe coronavirus"

Creşterea şomajului, un pericol în a doua jumătate a anului 

"Deocamdată nu va creşte. Guvernul a făcut în aşa fel încât în acest an să ne menţinem la o cotă la care să nu cădem. Avem un buget de supravieţuire. Dar din a doua jumătate a acestui an, prognoza mea e că vom avea dificultăţi, care se vor vedea şi în creşterea numărului de şomeri. 

Va creşte şi discrepanţa de dezvoltare dintre noi şi vecinii noştri. Ei vor beneficia şi de aceste investiţii străine de care noi nu avem parte. Să ne gândim că noi avem ca investiţie din Asia în ultimul an doar o fabrică de lângă Ploieşti, de 800 de milioane. Ungaria are 2,3 miliarde investiţie doar din Coreea de Sud. 

Problemele vor apărea după jumătatea anului. Şi să nu ne bazăm prea mult pe fondurile europene, pentru că acestea, dacă vor veni, vor avea efecte abia de la anul", a mai spus profesorul de economie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel