Data publicării:
S-au înregistrat temperaturi record în luna august în nordul Norvegiei. ”Este foarte neobișnuit, aproape ireal”
Au fost temperaturi record în nordul Norvegiei în luna august.
Nordul Norvegiei, situat deasupra Cercului Polar, a înregistrat temperaturi record în luna august, cu mult peste cele mai ridicate valori consemnate anul trecut, a anunţat Institutul norvegian de meteorologie, relatează luni AFP, conform Agerpres.
La mai multe staţii de măsurare din nordul Norvegiei, temperaturile înregistrate luna trecută au depăşit chiar şi cu 2 până 3 grade Celsius recordul stabilit în august 2023.
„Este foarte neobişnuit, aproape ireal, să observăm schimbări de o asemenea amploare în atât de multe locuri din nordul Norvegiei şi din Svalbard”, un arhipelag situat la jumătatea distanţei dintre Norvegia continentală şi Polul Nord, a declarat pentru AFP Jostein Mamen, cercetător la Institutul norvegian de meteorologie.
Pe aeroportul din Hammerfest, un oraş din regiunea Finnmark, spre exemplu, a fost înregistrată o temperatură maximă de 16,9 grade Celsius în august, cu 3,1 grade Celsius mai mult comparativ cu recordul stabilit în aceeaşi perioadă a anului trecut. Temperaturile din această regiune au început, însă, să fie înregistrate abia din 2008.
Arhipelagul Svalbard, cunoscut şi sub numele de Spitsbergen, s-a confruntat cu cea mai călduroasă vară pentru al treilea an consecutiv, potrivit institutului norvegian.
„Este, de asemenea, cu totul aparte. Din câte ştim noi, acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum”, a precizat Mamen.
Valoari maxime neobișnuite
Temperatura medie de 11 grade Celsius, înregistrată pe aeroportul din Longyearbyen, principala localitate din Svalbard, s-a situat cu 5 grade Celsius peste valoarea sezonieră normală - cu o valoare maximă total neobişnuită de peste 20 de grade Celsius, potrivit institutului de meteorologie.
Pe insula Bjornoya, numită şi Insula Urşilor, situată la sud de Svalbard, temperatura medie a fost, de asemenea, puţin peste 11 grade Celsius.
Acest lucru este cu atât mai neobişnuit cu cât climatul arctic este definit, printre altele, de temperaturi situate în general sub 10 grade Celsius pe perioada verii.
Potrivit lui Jostein Mamen, aceste recorduri sunt rezultatul ”unei combinaţii de factori legaţi de schimbările climatice şi de variaţiile naturale”.
Conform unui studiu publicat în 2022 în revista ştiinţifică Nature de o echipă de cercetători finlandezi, Arctica s-a încălzit de aproape patru ori mai rapid în raport cu restul planetei în perioada 1979-2021.
Regiunea este afectată de un fenomen cunoscut sub numele de ”amplificare arctică”. Acesta se produce atunci când banchiza, care reflectă în mod natural căldura provenită de la soare, se topeşte şi în locul ei rămâne apa, mai întunecată, care absoarbe mai multă radiaţie solară şi contribuie astfel la încălzirea aerului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News