Data publicării:

S-ar schimba vreun lucru, la nivel european, dacă fermierii din Franța ar obține ceva în urma protestelor?

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația protestelor fermierilor din Europa și România.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat despre situația protestelor fermierilor desfășurate în Europa, în special în Franța, unde, de cele mai multe ori, sunt violente și dacă fermierii din România au aceleași revendicări ca cei din Occident.

'Da și nu. În Europa occidentală, mai ales Franța are pe de o parte o tradiție a protestelor în orice domeniu. Este specială din punctul acesta de vedere. În al doilea rând, Franța are 7% din populație care lucrează în agricultură, față de 3 maximum 4% în restul statelor occidentale. În România avea vreo 29%, ceea ce este foarte mult. În Franța, Olanda, deciziile justiției, cu privire la Green Deal, obligă la închiderea de ferme, deoarece vitele poluează, mă rog, dau prea mult carbon în atmosferă. Prin urmare, acolo sunt alte interese, apropo și de agricultura verde ș.a.m.d. În România, sunt pur și simplu decizii greșite ale mai multor guverne, care au condus în final la ieșirea în stradă a acestor oameni.',  a spus Bogdan Chirieac.

Chestionat dacă s-ar schimba ceva la nivel european, dacă fermierii din Franța ar obține ceva în urma protestelor și acest lucru s-ar reflecta și în România, analistul politic a răspuns:

'Nu. Lucrurile stau în istorie. A fost o minune și meritul a fost al ministrului Agriculturii de atunci Ilie Sârbu, faptul că a închis dosarul pe agricultură. În 2004 când s-au încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană, Ilie Sârbu a reușit imposibilul și anume să încheie dosarul fără steguleț roșu, precum s-a întâmplat în domeniul justiției și afacerilor interne sau pe mediu. Și știm că justiția a ținut MCV-ul până când l-a scos Cătălin Predoiu anul trecut. Prin urmare, România era o țară agrară și Europa nu a fost și nu este dispusă să ofere aceeași subvenție la hectar pe care o oferă Franța. Însă se oferă ceva subvenție și României, după cum știu și agricultorii.', a zis Chirieac.

Dacă fermierii care se află în a 17-a zi de protest, la Afumați, mai au șanse să obțină și alte rezolvări la revendicările lor, Bogdan Chirieac a răspuns:

'Eu mă îndoiesc. Protestul moare de la sine. A trecut prin frig. Acum, vremea se încălzește, vor începe ploile. Ușor, ușor, moare protestul, dar asta nu înseamnă că nemulțumirea se stinge.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel