S-a terminat cu prosperitatea în Germania. Nemților li se recomandă să poarte două pulovere, să lucreze mai mult și să renunțe la vacanță pentru a face față crizei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un politician din Germania le-a cerut tinerilor să-și reducă așteptările de prosperitate.

Un alt politician german face apel la cetățeni să facă sacrificii și să se pregătească pentru o pierdere a prosperității. De această dată, Wolfgang Schäuble (CDU), ministrul de finanțe al Germaniei timp de opt ani sub cancelarul Merkel și fost președinte al Bundestag-ului german, le cere nemților să depună mai mult efort și să se plângă mai puțin.

În ceea ce privește deficitul de energie care paralizează industria germană și îi amenință pe nemți cu locuințe reci în această iarnă, el a spus:

„Atunci, pur și simplu îți pui un pulover, sau poate un al doilea pulover. Nu trebuie să te plângi de asta, dar trebuie să recunoști: multe lucruri nu sunt de la sine înțelese”, a spus el. În plus, potrivit acestuia, cetățenii ar trebui să se pregătească pentru întreruperile de curent cu lumânări, chibrituri și lanterne.

În ceea ce privește inflația și prețurile mari la energie, Schäuble, care are o avere netă estimată între 1 și 5 milioane de euro, a spus că statul îi poate sprijini doar pe cei care au mare nevoie.

„Restul, trebuie să recunoașteți: La nevoie, trebuie să renunțați la vacanță. Pericolul pe care îl văd este că avem impresia că statul este ceva care trebuie doar să furnizeze din ce în ce mai mult cetățenilor săi”, a declarat el pentru ziarul Bild. Acesta a adăugat că statul nu este un supermarket, iar cetățenii nu sunt vânători de chilipiruri.

Având în vedere că Schäuble și-a petrecut aproape întreaga carieră lucrând în domeniul administrației publice, el nu a avut niciodată un loc de muncă în sectorul privat sau nu a fost supus forțelor pieței care i-ar putea paraliza nivelul de trai, cum ar fi creșterea prețurilor la energie. Își primea întotdeauna salariul indiferent de ce se întâmpla cu economia. Criticii au subliniat, de asemenea, că Germania și-a continuat politica energetică ieftină, care a determinat națiunea să se bazeze pe gazul rusesc.

Tot mai mulți politicieni europeni semnalează cetățenilor să renunțe la confort

Schäuble a criticat, de asemenea, pe nemții care vor să lucreze mai puțin, mai ales cu jumătate de normă, și niciodată în weekend.

„Asta nu va funcționa. Pentru că peste tot este lipsă de muncitori! Experiența mea este: să mă distrez mereu – asta nu este împlinirea vieții”, a spus el pentru Bild.

Deși există o penurie de muncitori în Germania care trebuie abordată, mulți nemți lucrează deja cu normă întreagă și totuși se confruntă cu falimentul, împreună cu temerile că locurile lor de muncă ar putea să dispară curând. De asemenea, îmbrăcatul unui pulover nu va remedia neapărat situația, scrie jurnalistul Bild Johannes Bockenheimer.

Schäuble se alătură unui val de politicieni din întreaga Europă care lucrează în tandem pentru a pregăti cetățenii pentru o pierdere a prosperității datorită politicilor pe care chiar ei le-au susținut. Mulți dintre acești politicieni bogați nu vor trebui să-și facă griji cu privire la încălzirea caselor, la banii necesari cumpărării de alimente sau la reducerea timpului de vacanță. De fapt, politicienii UE de la Bruxelles tocmai și-au crescut cu 7% salariile. Alți politicieni germani le-au cerut nemților să facă „sacrificii” pentru a sprijini Ucraina, inclusiv președinta influentei comisii de apărare a parlamentului german, liberal-democrata Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP). Ea deține active în valoare de milioane de euro și câștigă un salariu substanțial.

Săptămâna trecută, fostul ministru german de interne Gerhart Baum (FDP) a cerut și tinerilor să se adapteze la criza economică.

„Aș dori să vă rog să vă adaptați puțin mai mult, să vă schimbați stilul de viață, să vă reduceți așteptările de prosperitate.”, a spus el, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel