S-a stabilit unde va avea loc finala EURO 2024. Impactul asupra mediului "a fost inclus în criteriile regulamentului turneului"
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie creată de Dom Le Roy, de la Pexels
Fotografie creată de Dom Le Roy, de la Pexels
Campionatul European de fotbal din 2024, atribuit în septembrie 2018 Germaniei, va începe pe 14 iunie pe Allianz Arena din Munchen şi se va încheia pe 14 iulie cu finala de pe Stadionul Olimpic din Berlin, a anunţat marţi UEFA, potrivit AFP, informează Agerpres.

Comitetul executiv al UEFA a stabilit calendarul turneului final, care se va desfăşura în zece oraşe germane şi va însemna revenirea la o singură ţară gazdă după un EURO 2020 organizat anul trecut pe tot continentul.

"Pentru prima dată", a indicat UEFA, impactul asupra mediului "a fost inclus în criteriile regulamentului turneului", astfel că cele zece oraşe au fost împărţite în trei regiuni: nord/nord-est (Berlin, Hamburg, Leipzig), vest (Dortmund, Dusseldorf, Gelsenkirchen şi Koln) şi sud (Frankfurt, Stuttgart şi Munchen).

În faza grupelor, meciurile "se vor desfăşura în doar două regiuni, cu scopul de a reduce distanţele pentru echipe şi suporteri" şi pentru "favorizarea delegaţiilor care se deplasează cu trenul sau autocarul de la tabăra de bază până la locul meciurilor", a explicat organizaţia.

Găzduit de unsprezece oraşe gazdă din tot atâtea ţări, de la Londra la Baku, EURO 2020 a fost marcat de călătorii lungi pentru unele dintre echipe, cu condiţii meteorologice extrem de inegale, ceea s-a adăugat problemei create de traversarea mai multor graniţe în plină pandemie.

Unul dintre stadioanele care au găzduit meciuri de la EURO 2020 a fost Arena Naţională din Bucureşti.

Naţionala de fotbal a României va juca pe Giuleşti meciurile de acasă din Liga Naţiunilor

Facilitățile stadionului Giulești, inaugurat la finalul lunii martie, vor fi testate prin găzduirea primelor meciuri internaționale de cel mai înalt nivel.

Cu un an înaintea debutului turneului UEFA U21 EURO 2023, programat să se dispute în România, la București și Cluj-Napoca, și în Georgia, pe noua arenă din Capitală se vor juca meciurile echipei naționale a României cu Finlanda, 11 iunie, și Muntenegru, 14 iunie, ambele din Liga Națiunilor.

Prin organizarea celor două partide oficiale la distanță de doar 3 zile vor fi verificate toate facilitățile arenei, reprezentând, în același timp, și un bun prilej de stabilire a unui mod de lucru eficient cu echipa de organizare din Giulești. Testarea timpurie în condiții reale face parte din bunele practici în organizarea evenimentelor sportive de top.

Arena din Giulești va găzdui partide la EURO U21 din 2023. Celelalte stadioane gazdă ale turneului, ”Steaua”, Cluj Arena, ”Dr. Constantin Rădulescu”, au beneficiat deja de organizarea de meciuri internaționale de primă categorie.

Astfel, naționala României revine în Giulești după 11 ani. Pe 3 iunie 2011, tricolorii învingeau pe fostul stadion ”Valentin Stănescu” pe Bosnia și Herțegovina, în preliminariile CE 2012, cu 3-0. Și tot acolo, în 2004, România câștiga în fața Germaniei, într-un meci amical, cu scorul de 5-1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel