Data publicării:

S-a închis robinetul pentru Biserica Rusă din Suedia. Oficiali ortodocși prinși că aveau legături cu serviciile rusești

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels.com
Pexels.com
Guvernul Suediei a decis să nu mai acorde absolut deloc bani Bisericii Ortodoxe Ruse din Suedia pentru că oficialii purtau legături strânse cu serviciile secrete rusești. Oficialii Bisericii neagă informațiile.

Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia nu va mai primi fonduri de la bugetul de stat din Suedia, după ce a fost suspectată de legături ilegale cu Moscova. Agențiile suedeze spun că oficialii Bisericii Ruse contribuie la prelucrarea și aflarea de informații sensibile la adresa statului nordic, motiv pentru care nu va mai primi fonduri. Biserica Rusă din Suedia era una dintre cultele care primeau printre cele mai mici finanțări - undeva în jur de 18.000 de euro anual.

Potrivit unui comunicat emis de autoritățile suedeze, Biserica menționată nu „respectă valorile și criteriile democrației” care sunt necesare pentru a se califica la primirea de fonduri de la bugetul statului.

Legătura dintre Biserica Rusă și Moscova a fost devoalată după ce serviciile secrete locale (SAPO) au adus în atenția cetățenilor și a instituțiilor statului faptul că oficiali ai cultului ortodox au legături cu serviciile de securitate și de informații ruse:

„Conform observaţiilor serviciilor de informaţii suedeze, se pare că reprezentanţi ai comunităţii religioase au avut contact cu persoane care lucrează pentru serviciile de securitate şi de informaţii ruse”, se mai arată în comunicat.

SAPO a mai transmis recent, prin unul dintre reprezentanții săi, că Federația Rusă reprezintă cel mai mare pericol din viitorul imediat pentru Suedia.

Mai mult, în 2023, un fost cadru SAPO (serviciile de securitate suedeze) a fost demascat în ceea ce privește acțiunea sa de spionaj în favoarea Rusiei. El a fost condamnat pe viață la închisoare.

Agenția pentru culte din Suedia a mai precizat că Biserica Rusă a negat declarațiile instituțiilor suedeze.

În 2022, Biserica Rusă a primit 19.300 de dolari de la bugetul național al Suediei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel