S-a închis definitiv Omegle, platforma de socializare care a adus împreună străini din toată lumea timp de 14 ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Omegle
foto: Omegle
Omegle și-a încheiat activitatea. Celebra platformă de videochat a fost închisă.

Omegle a fost până de curând o platformă online de chat video și text care permitea utilizatorilor să se conecteze cu alți utilizatori, la întâmplare, de pe întreg globul. Lansată în 2009, Omegle oferea o modalitate de comunicare instantanee cu persoane necunoscute, promovând interacțiunea socială și schimbul de idei.

Din păcate pentru cei care îndrăgeau și foloseau această platformă, Omegle și-a încetat activitatea, după 14 ani în care ne-a adus mai aproape unul de altul, potrivit BBC. Totul ar fi pornit de mai mulți utilizatori care au reclamat nenumărate abuzuri și nereguli.

Ce spune fondatorul Omegle

Omegle, care le-a permis utilizatorilor să socializeze online cu străini la întâmplare, a crescut în popularitate în rândul copiilor și tinerilor în timpul pandemiei.

Anunțul de închidere al Omegle a inclus o imagine a logo-ului său pe o piatră funerară.

Fondatorul Leif K Brooks a declarat, potrivit sursei citate, că operarea site-ului web „nu mai este sustenabilă, financiar și nici psihologic”.

Decizia vine în timp ce platformele de social media se confruntă cu un control sporit din partea autorităților de reglementare din întreaga lume.

Chiar în această săptămână, Ofcom a emis primul ghid pentru platformele tehnologice care respectă Legea privind siguranța online din Marea Britanie, iar autoritatea de reglementare a comunicațiilor a evidențiat mai multe probleme privind intimitatea și accesul minorilor la informații sensibile.

Teren minat pentru minori

Omegle a fost subiect de controverse, inclusiv într-un caz de referință în care un tânăr american a acuzat platforma că l-a conectat, prin algoritmii specifici, cu un pedofil.

Utilizatorul contului era minor când a avut loc incidentul, iar procesul împotriva Omegle a fost intentat 10 ani mai târziu, în noiembrie 2021.

Echipa juridică a Omegle a susținut în instanță că site-ul web nu este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat și a negat că s-ar practica pornografie infantilă pe chat.

Brooks a mai spus: "Unii oameni l-au folosit greșit, inclusiv pentru a comite crime nespus de odioase”.

„Oricât de mult aș dori ca circumstanțele să fie diferite, stresul și cheltuielile acestei lupte – împreună cu stresul și cheltuielile existente pentru operarea Omegle și lupta împotriva utilizării lui greșite – sunt pur și simplu prea mari”, a spus domnul Brooks.

„Sincer, nu vreau să am un atac de cord la 30 de ani”, a adăugat el.

Anunțul a atras, de asemenea, comentarii de la utilizatorii de pe rețelele de socializare care și-au împărtășit amintirile preferate despre Omegle. Reacțiile lor au variat de la surpriză la nostalgie.

BBC a descoperit că Omegle a fost menționat în peste 50 de cazuri împotriva pedofililor în țări precum Marea Britanie, SUA și Australia.

Platforma de partajare video TikTok a interzis partajarea link-urilor către Omegle, după ce o investigație a BBC din 2021 a descoperit pe site ceea ce păreau a fi copii care se expun străinilor.

Imaginile copiilor mici care desfășoară acte sexuale în fața camerei au crescut de peste zece ori de la blocarea pandemiei, potrivit Internet Watch Foundation (IWF).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel