Data publicării:
S-a încheiat sesiunea parlamentară. Natalia-Elena Intotero: „Este o zi istorică”
Astăzi, în zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși, doresc în primul rând să transmit un sincer „La mulți ani!” tuturor celor care și-au sărbătorit ziua onomastică. Să fiți binecuvântați și ocrotoți de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a căror nume îl purtați.
Este o zi importantă pentru județul Hunedoara. În urma intervenției experților PSD, Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:
În primul rând, nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.
În al doilea rând, ceea se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise, vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.
În Camera Deputaților am avut o zi intensă. Nu mai puțin de 58 de proiecte legislative au fost adoptate în ședința de plen și pot intra anul acesta în vigoare. Cele mai importante dintre acestea, în opinia mea, sunt:
1. Proiectul de Lege privind eliminarea amenzilor pentru necompletarea PLF din perioada pandemiei (PLX 198/2022). Românii care au fost sancționați în acest sens și au plătit contravenții pentru necompletarea PLF își pot lua banii înapoi, dacă depun o cerere. Metodologia urmează să fie elaborată.
2. Proiectul de Lege privind „Legea Tineretului” (PLX 716/2018), care unește și îmbunătățește cadrul juridic necesar asigurării participării active şi incluzive a tinerilor la viaţa societăţii, precum şi pentru dezvoltarea lor personală și profesională.
3. Proiectul de Lege privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate (PLX 415/2022), care creează cadrul legal pentru interconectarea informațiilor din sistemul public. Digitalizarea administrației publice românești intră în linie dreaptă.
În paralel, Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi mai multe proiecte importante:
1. S-a aprobat programul „Student Invest” – fiecare student poate obține un credit de până la 50.000 de lei pentru plata taxelor școlare, a chiriei pe durata studiilor sau pentru achiziția de cărți.
2. Începe programul „Family Start” – prin acest program, tinerele cupluri pot accesa credite garantate de stat, de până la 70.000 de lei pentru cheltuielile legate de înființarea familiei sau pentru educația copiilor or pentru achiziția unor automobile de familie cu 7 locuri.
3. Ministerul Familiei a majorat de peste 5 ori sumele alocate pentru cheltuielile individuale ale copiilor din centrele rezidențiale și a crescut 40% alocația de plasament.
4. Pentru cei 35.000 de copii în plasament la asistenții maternali, la rude sau la alte persoane, alocația de plasament va crește de la 630 la 950 lei/lună, pentru copiii fără dizabilități și de la 945 la 1.425 lei/lună pentru copiii cu dizabilități.
Concluzia? Indiferent cât ar arunca unii cu noroi, actuala coaliție de guvernare își face treaba. Este adevărat că mereu este loc de mai bine. Dezbaterea publică este sănătoasă pentru că numai împreună, putem ajunge la cele mai bune soluții pentru români, pentru economie, pentru țară. Din acest motiv, PSD va continua să promoveze și să susțină inclusiv în spațiul public acele măsuri care vin cu adevărat în sprijinul românilor și ajută societatea nostră să se dezvolte în ansamblul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News