S-a încheiat oare răscoala în Rusia? Tomac trage 8 concluzii despre cum Rusia se va schimba radical după rebeliunea de o zi a lui Prigojin
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a tras câteva concluzii interesante după cea mai dificilă zi din viața politică a lui Vladimir Putin: Rebeliunea lui Evgheni Prigojin împotriva puterii și marșul mercenarilor ruși spre Moscova.
Eugen Tomac remarcă că evenimentele de ieri vor avea un impact imens asupra Rusiei și a regiunii. Astfel, Prigojin devine ținta numărul unu iar Putin cel mai probabil va încerca să transfere autoritatea pierdută în viitorul apropiat.
Cert e că „vin nori negrii de la Răsărit” iar ceea ce s-a întâmplat ieri va schimba radical Rusia.
1. Este clar că Prigojin l-a pus în cea mai umilitoare situație pe Putin de când acesta a ajuns la Kremlin.
2. Nu știm exact ce s-a negociat, dar situația nu se schimbă fundamental, oricând poate avea loc o lovitură de palat, cu cei din Wagner sau fără.
3. Prigojin a devenit ținta nr. 1 pentru Putin. În Belarus nu este în siguranță, deși asta speră.
4. După episodul de ieri, se schimbă complet și situația privind războiul. Putin va încerca să-și acopere umilința prin care a trecut, omorând și mai mulți oameni nevinovați.
5. Un tiran speriat că își poate încheia socotelile cu viața după modelul Stalin devine mult mai periculos și mai imprevizibil.
6. În Rusia, începând de ieri, nimeni nu mai este sigur de nimic, se poate oricând declanșa un nou haos cu consecințe dificil de estimat astăzi.
7. Rămâne de văzut ce va comunica public Patrușev, cel care vânează să pună mâna pe putere. Cel mai probabil, în jurul lui se va concentra transferul de autoritate pe care l-a pierdut Putin.
8. Vin nori negri dinspre răsărit și trebuie să fim prudenți și să urmărim cu multă atenție tot ce se întâmplă de acum încolo, pentru că ziua de 24 iunie a schimbat radical Rusia, chiar dacă pare că situația s-a calmat în interiorul ei. Răul cel mare abia acum poate începe!
Rusia menține starea de alertă
"Regimul de operaţiuni antiteroriste" instaurat la Moscova şi în regiunea capitalei după revolta grupului paramilitar Wagner rămâne în vigoare duminică, în ciuda schimbării de atitudine a liderului rebeliunii, Evgheni Prigojin, amintește și Agerpres.
Ample patrule de poliţie au fost desfăşurate de-a lungul drumului principal care duce la ieşirea de sud din Moscova, a constatat un jurnalist AFP.
În regiunea Moscovei, restricţiile de trafic pe autostrada care leagă Moscova de Rostov (sud-vest), unde rebeliunea Wagner a preluat controlul asupra sediului militar central sâmbătă, înainte de a se retrage, au fost, de asemenea, menţinute duminică, conform unei declaraţii a agenţiei Avtodor, care se ocupă de autostrăzile din Rusia.
Comitetul Naţional Antiterorism (NAK) a ordonat sâmbătă un "regim de operaţiuni antiteroriste" la Moscova, în regiunea acesteia, precum şi în regiunea Voronej, la graniţa cu Ucraina, după ce Evgheni Prigojin a anunţat un marş al luptătorilor săi spre capitala rusă.
Acest regim conferă puteri sporite agenţiilor de aplicare a legii, inclusiv pentru a desfăşura operaţiuni poliţieneşti.
Astfel, secţiuni mari ale autostrăzii dintre Rostov şi Moscova au fost blocate şi au fost introduse controale de identitate şi de vehicule pe drumuri.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a decretat că luni va fi o zi liberă în contextul situaţiei "dificile".
Sâmbătă seara, Evgheni Prigojin a anunţat că oamenii săi se "întorc" în taberele lor pentru a evita "o baie de sânge", după negocieri cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.
Nu a fost clar duminică unde se află Prigojin după retragerea luptătorilor săi din Rostov, Kremlinul spunând că a fost de acord să meargă în Belarus, iar acuzaţiile împotriva acestuia au fost retrase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News