S-a descoperit cum poate fi încetinită îmbătrânirea
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Oamenii de știință de la UC San Diego au dezvoltat o modalitate de a încetini procesul de îmbătrânire celulară, folosind un „ceas” genetic oscilant. S-a constatat că celulele de drojdie trăiesc mai mult decât cele fără un astfel de „ceas”.

Se ştie că simptomele îmbătrânirii de care ne temem cu toții încep la nivel celular. Fiecare dintre celule suferă o cascadă de modificări moleculare de-a lungul vieții, suferind diferite tipuri de daune până când, în cele din urmă, nu mai pot funcționa eficient și mor, potrivit newatlas.com.

Acest lucru contribuie la declinul sănătății legat de vârstă, de la riduri și părul cărunt până la creșterea riscului de apariție a multor boli. Pentru noul studiu, echipa a dezvoltat o modalitate de a încetini îmbătrânirea celulară permițând celulelor să penduleze între aceste două procese diferite. Echipa a recablat un circuit central de reglementare a genelor care controlează îmbătrânirea celulelor. De obicei, acesta funcționează ca un comutator, trimițând o anumită celulă pe o anumită cale, dar în acest caz cercetătorii l-au modificat pentru a funcționa ca un oscilator de gene. Acest lucru declanșează o celulă să treacă periodic de la o cale la alta, încetinind sosirea la destinația morții celulare.

Teste pe drojdie

Echipa a testat intervenția pe celule de drojdie și a constatat că cele aflate sub controlul unui oscilator de gene au trăit cu aproximativ 82% mai mult decât celulele de drojdie îmbătrânite în mod normal. Cercetătorii spun că aceasta este cea mai pronunțată prelungire a duratei de viață a oricărei intervenții anti-îmbătrânire genetice sau chimice anterioare, care funcționează adesea prin încercarea de a readuce celulele la o stare mai tânără.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel