S-a DESCOPERIT. Ce este ”gelul” găsit pe fața NEVĂZUTĂ a Lunii
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto: Observatorul Astronomic Bârlad
Foto: Observatorul Astronomic Bârlad
Oamenii de știință au ajuns la o concluzie cu privire la substanța asemănătoare gelului descoperită de roverul Yutu-2 din cadrul misiunii chineze Chang'e-4. 

Prin analiza imaginilor şi compararea cu mostrele aduse pe Pământ de misiunile Apollo, cercetătorii au descoperit că substanţa era rocă - mai precis rocă ce probabil s-a topit în urma impactului cu un meteorit, citează Agerpres. 

"Roverul Chang'e 4 a descoperit o brecie verzui închis şi strălucitoare topită la impact, într-un crater, în timp ce traversa solul craterului Von Karman din bazinul Polul Sud - Aitken (SPA) de pe faţa îndepărtată a Lunii", au notat oamenii de ştiinţă în studiu. Roca s-a format prin sudarea, cimentarea şi aglutinarea generate de impact a regolitului selenar şi a breciei", au precizat ei.

Echipa care operează roverul chinez Yutu-2 a făcut descoperirea într-un crater de dimensiuni mici, în iulie 2019, în cadrul misiunii Chang'e 4 de explorare pe care o desfăşoară pe faţa îndepărtată a Lunii.

Roverul a făcut această descoperire care i-a surprins pe oamenii de ştiinţă în timpul celei de-a opta zile selenare de la aselenizare. O zi selenară este echivalentă cu aproximativ 29 de zile şi 12 ore pe Pământ.

Echipa a hotărât la acea vreme că descoperirea era suficient de importantă pentru a schimba planurile imediate ale misiunii roverului. Yutu-2 s-a apropiat de crater pentru a studia descoperirea cu arsenalul său de instrumente ştiinţifice, din care face parte spectrometrul VNIS (Visible and Near-Infrared Spectrometer), ce detectează lumina reflectată de diferite materiale şi identifică astfel compoziţia materialelor în cauză.

Luna următoare, în cadrul unui studiu despre această descoperire, oamenii de ştiinţă au descris substanţa drept un material verzui închis şi strălucitor, asemănător gelului, măsurând 50 de centimetri pe 15 centimetri, posibil indicând prezenţa sticlei topite, rezultată în urma impactului cu un meteorit ori a erupţiilor vulcanice.

Substanţa era similară cu mostrele aduse pe Pământ de misiunile Apollo 15 şi Apollo 17, au notat oamenii de ştiinţă. Acele eşantioane au fost colectate din cratere de impact şi clasificate drept brecie, bucăţi de rocă cimentate între ele prin materiale mai fine, formându-se astfel roci mai mari. În ambele cazuri, cimentul pentru regolitul lunar a fost sticlă neagră, au notat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel