Data actualizării:
Data publicării:

S-a decis: profesorii intră în grevă generală în toate școlile, începând cu 22 mai 2023

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
S-a decis, profesorii intră în grevă generală în toate școlile începând de luni
S-a decis, profesorii intră în grevă generală în toate școlile începând de luni
După ce au ieșit de la negocieri cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanții principalelor sindicate din educație au anunțat că nu renunță la grevă.

Profesorii au anunțat că intră în grevă generală din 22 mai 2023, fiind nemulțumiți de salarii. Discuțiile sindicaliștilor cu premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au eșuat.

„Este clar, de luni vom avea grevă generală”, au declarat liderii de sindicat după discuțiile de la guvern.  

Negocierile dintre premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții principalelor sindicate din educație au avut loc, azi, la sediul guvernului.

Întâlnirea de la guvern a avut loc în timp ce în școli s-a desfășurat o grevă de avertisment între orele 11.00 și 13.00.

 

Iată care sunt revendicările sindicatelor din educație:

 

- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

 

Vezi si: Decizie privind greva generală din Educație 2023. Elevii susțin demersul profesorilor

 

Potrivit reprezentanților sindicatelor, greva care va începe luni, 22 mai 2023, va fi pe perioadă nedeterminată.  „În urma acestui referendum, procentul de grevă este de 71,29%, ceea ce înseamnă foarte mult. La ultima grevă care a avut loc, în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă a fost undeva la 60%“, au transmis reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

„Este o acțiune de protest îndreptățită și vizează asigurarea unui viitor pentru elevi, aici în țară“, au mai spus reprezentanții FSLI.

Începând cu data de 22 mai se declanșează greva generală.  „Greva generală înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să țină copiii acasă! Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine sta cu ei. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă și nu se evaluează. Părinții trebuie să înțeleagă faptul că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, dascălii nu trebuie să fie umiliți“, au mai spus sindicaliștii.

Reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă.

 

Elevii susțin demersul profesorilor

 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită mărirea salariilor profesorilor şi îşi exprimă susţinerea faţă de începerea unei greve a acestora, au anunţat reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres, elevii se declară solidari cu profesorii, susţinându-i necondiţionat cu privire la începerea grevei. 'Considerăm că mărirea salariilor profesorilor este mai mult decât necesară, precum şi benefică pentru elevi. Fără compensaţii materiale optime, direct proporţionale cu munca pe care cadrele didactice o depun, actul educaţional ajunge să sufere o scădere', se arată în comunicat.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel