Data actualizării:
Data publicării:

Rutte poate rămâne premier în Olanda, după anunțul lui Geert Wilders

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mark Rutte / Foto: Agerpres
Mark Rutte / Foto: Agerpres
Liderul olandez islamofob de extremă dreapta, Geert Wilders, a zis miercuri că nu va fi prim-ministru din cauza lipsei de susținere din partea partidelor politice cu care vrea să formeze o coaliţie guvernamentală, relatează AFP. 

'Nu pot deveni prim-ministru decât dacă TOATE partidele din coaliţie mă susţin. Nu a fost cazul', a zis Wilders pe platforma X, la aproape 4 luni de la alegerile legislative.

Președinții celor patru partide olandeze de centru-dreapta şi de extremă dreapta, inclusiv Geert Wilders, care conduce Partidul Libertăţii (PVV), partidul de extremă dreapta câştigător a alegerilor legislative în luna noiembrie 2023, discută în prezent un acord de coaliţie în care niciunul dintre ei să nu fie premier şi să rămână toţi în parlament, cu scopul de a debloca negocierile de formare a unei alianţe de guvernare, transmite miercuri presa olandeză, citată de agenţiile Reuters şi EFE.

Negocierile au fost de la început dificile între cele patru partide participante, Partidul Libertăţii (PVV), Noul Contract Social (NSC), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD - formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte) şi formaţiunea de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB), care împreună ar avea 88 din cele 150 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului din Olanda.

Partidele NSC şi VVD au fost mereu reticente să aibă colaborări cu Wilders. În campania electorală, Wilders a criticat 'dictatele' UE și a solicitat expulzarea migranţilor ilegali. De asemenea a vrut interzicerea şcolilor musulmane, a Coranului şi moscheilor în Olanda, dar şi convocarea unui referendum pentru un 'Nexit' cu scopul ieşirii Olandei din UE, după modelul Brexit-ului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel