Urmărește emisiunea live
"Rute deschise". Cîmpeanu anunţă o schimbare MAJORĂ, în beneficiul elevilor, în noua lege a Educaţiei: Exemplu cu Austria şi Germania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
 Foto gov.ro
Foto gov.ro
Ministrul Educaţiei a anunţat că prin noua lege a Educaţiei se va crea posibilitatea ca elevii care au urmat o şcoală profesională să poată urma cursurile universitare dacă la un moment dat vor dori acest lucru. 

“În sistemul austriac, la finalul clasei a VIII-a există o testare a competenţelor şi aptitudinilor fiecărui absolvent. Testarea este obligatorie, are componentă de orientare şcolară şi componentă psihopedagogică. Se face serios. Rezultatele nu sunt obligatorii; părinţii iau la cunoştinţă despre rezultatul acestor evaluări, nu ai niciun fel de obligaţii să respecte, dar am înţeles că într-o proporţie de peste 90% părinţii, deşi nu sunt obligaţi, respectă aceste recomandări.

Nu este nici în Austria generalizat, dar funcţionează în foarte multe locuri. Deci cred că aceasta ar fi abordarea corectă. (...)

Din mai multe perspective încurajăm rutele deschise şi diversificate în învăţământul profesional, în forma lui cea mai bună de organizare, învăţământul dual sau învăţământul în alternanţă. Ce înseamnă rute deschise? Înseamnă că trebuie să-i asigurăm pe aceia care optează pentru învăţământul profesional că vor putea să continue această formă de învăţământ, că nu va fi un drum înfundat care nu le va permite niciodată să fie absolvenţi de facultate. Vedem foarte bine, viaţa evoluează într-o manieră mai puţin previzibilă”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a dat şi un exemplu despre oameni de succes care au început prin învăţământul profesional. “Să ştiţi că am discutat cu conducătorii mai multor firme germane -  nu le dau numele dar credeţi-mă că sunt foarte cunoscute – care au început prin învăţământ profesional. Au fost la acel nivel, după care, pe parcursul carierei, în evoluţia lor, la un moment dat, unii dintre ei – nu toţi – au ajuns să aibă şi studii superioare. Mă refer la industria auto şi nu se simţeau cu nimic mai prejos şi nici nu aveau de ce.

Noi trebuie să avem rute deschise, iar acestea vor fi incluse în noua Lege a Educaţiei, prin care să aibă garanţia că îşi pot continua studiile în cazul în care vor dori - dacă pe parcursul carierei va fi o oportunitate – la nivel universitar”, a spus Sorin Cîmpeanu, într-un interviu acordat DC News.  

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel