Rușii spun că Băsescu blochează integrarea R. Moldova în UE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Băsescu 19
Băsescu 19

Declarațiile lui Traian Băsescu despre o posibilă unire a Republicii Moldova cu România sunt de natură să împiedice integrarea europeană a Chișinăului, scrie cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citat de presa română. 

[caption id="attachment_353179" align="alignleft" width="310"] foto: jurnalul.ro[/caption]

Ziarul rus invocă posibilitatea ca instituțiile europene să amâne semnarea acordului de asociere cu Republica Moldova. "Recentele declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu privind posibila unificare a ţării sale cu R.Moldova ar putea împiedica integrarea europeană a Republicii Moldova", notează NG.

"Ca efect, unele organisme europene ar putea cere amânarea parafării şi semnării acordului de asociere între UE şi Republica Moldova cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius în noiembrie", adaugă publicația.

Revista moldoveană Panorama rezonează cu rândurile ziarului rus. "Unele organisme europene ar putea să nu aibă timpul şi energia necesare pentru a aştepta nuanţarea declaraţiilor lui Băsescu, interpretându-le în sensul propriu".

Declarațiile președintelui României "ar ptea fi luate chiar ca pretext pentru amânarea acordului între UE și Moldova", mai scrie Nezavisimaia Gazeta.

Președintele Traian Băsescu spunea pe 12 august, în timpul unei vizite la Izvorul Mureșului, Harghita, că cei mai mulți români își doresc unirea cu Chișinăul, dar că există o parte considerabilă a moldovenilor care refuză contopirea. "Cereți unirea și o veți avea, dar cereți-o", îi îndemna Băsescu pe vecinii de peste Prut.

Șeful statului i-a iritat pe ruși și în timpul vizitei sale la Chișinău, când a declarat că Moscova vrea o Moldovă federalizată și că parcurul european al Republicii va fi imposibil dacă rușii nu-și retrag trupele de pe teritoriul acesteia. MAE rus a replicat atunci că Băsescu comite o imixtiune în problemele Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel