Ruşii s-au retras ordonat din Liman, oraş eliberat de armata ucraineană
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Trupele ruse s-au retras complet din oraşul Liman. 

Pustietatea fantomatică a străzilor oraşului ucrainean Liman eliberat de trupele ucrainene după ce fusese ocupat de cele ruse contrastează cu importanţa sa strategică, relatează luni de la faţa locului postul CNN.

Membri ai Gărzii Naţionale ucrainene din unitatea Nipru-1 patrulează în efective reduse pe unele străzi, iar singurele semne ale fostei prezenţe a trupelor ruse acolo sunt câteva tancuri avariate, fără a fi văzuţi soldaţi ruşi morţi sau luaţi prizonieri.

Unii oficiali ucraineni afirmă că s-a efectuat deja evacuarea prizonierilor şi a cadavrelor soldaţilor ruşi. Localnici intervievaţi de postul american prezintă însă o altă versiune, aceea că trupele ruse s-au retras vineri din Liman în mod ordonat.

S-au urcat pe tancurile lor şi au plecat, spune Tania, îndreptându-se spre bicicletă spre adăpostul unde încă rămâne pe timp de noapte.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene neagă că retragerea rusă ar fi fost efectuată cu două zile în urmă, susţinând că inclusiv sâmbătă se dădeau lupte în zonă.

Oficiali şi militari ucraineni au vorbit repetat despre un mare număr de efective ale celor mai bune unităţi ruse care ar fi fost prinse în încercuire la Liman. Totuşi, a remarcat CNN, puţine semne ale unei încercuiri puteau fi văzute duminică, scrie Agerpres.

Putin a început să piardă războiul? Generalul Cristian Barbu: Neputința lui Putin. Un coșmar pentru întreaga lume, dar și pentru ruși

Generalul Cristian Barbu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă Vladimir Putin a început să piardă războiul, în contextul în care în ultimele săptămâni ucrainenii anunță tot mai multe victorii în zonele ocupate până acum de armata rusă.

"Neputința lui Putin nu s-a văzut în ultimele patru săptămâni, s-a văzut de acum 221 de zile, când, dacă ne aducem bine aminte, încercând să câștige un război în 24 de ore, l-a mutat în 48, pe urmă în 72 de ore și a ajuns în 222 de zile, toate arătând neputința armatei ruse și mai mult decât atât, neputința politicii Moscovei, a Kremlinului, pentru că în această perioadă puteau foarte bine să înțeleagă faptul că au pierdut războiul. Ceea ce fac de aici încolo sau fac în ultimele săptămâni, nu înseamnă altceva decât un coșmar pentru întreaga lume, dar și pentru ruși, să știți, nu numai pentru noi", a spus generalul Cristian Barbu.

Ce urmează?

Întrebat ce urmează, în contextul în care ucrainenii au reușit deja să recupereze o parte din teritorii (reprezentate cu culoarea galbenă în harta de mai jos) generalul Cristian Barbu a spus: "Urmează ca ceea ce se vede acum cu galben să se extindă. Ceea ce ați arătat mai devreme în partea Hersonului să capete un contur și mai pronunțat, iar partea ucraineană să aibă câștig de cauză în următoarele 3-4 săptămâni, atâta timp cât Rusia nu va reuși să înțeleagă care este taina acestui război, și nu cred că va reuși până la capăt pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta în favoarea ucrainenilor". 

CITEŞTE ŞI Ucraina anunță eliberarea unei noi localități în regiunea Doneţk. Forţele Kievului înaintează şi în sud

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel