Rușii rămân „captivii” lui Stalin, la decenii după represiunea stalinistă împotriva lor. Dungaciu: Nostalgia unei perioade în care conduceau lumea
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu la emisiunea „Pe Plan Extern” difuzată de DC News și DC News TV, a explicat motivul pentru care rușii îl „reambalează” pe dictatorul Iosif Vissarionovici Stalin, vinovat pentru cea mai mare foame artificială din istoria omenirii, genocid și executări în masă și a propriului popor.

Stalin e vinovat de genocid, când în timpul operațiunii culacilor, a înfometat intenționat Ucraina (n.a. - foamea din Ucraina e cunoscută și sub numele de Holodomor) în perioada 1932-1933 cu consecințe dramatice și devastatoare care au dus la aproape 10 milioane de morți.

Iar pe lângă acest aspect, potrivit datelor oficiale citate de publicația Moskovski Komsomoleţ, epurările politice în masă în URSS, care au început la sfârşitul anilor 1920 şi au durat până la începutul anilor 1950, au dus la o campanie de represiune stalinistă în care au căzut victime 3.777.380 de persoane din care 642.980 au fost executate.

Rusia visează la vremurile în care împărățea lumea

Iar în pofida acestor lucruri, reabilitarea lui Stalin e un proces care are loc de ani în Federația Rusă, fiind girat chiar de liderul de la Kremlin. Profesorul Dan Dungaciu a explicat că acest fenomen are loc în contextul în care Rusia visează la perioada în care împărățea lumea și era parte din cei care o conduceau.

În această notă poate fi citită și nostalgia lui Vladimir Putin despre prăbușirea URSS-ului.

„Naționalismul rusesc este o parte fundamentală a contractului dintre Vladimir Putin și Rusia. La ruși naționalismul este de tip imperial. Nu e vorba de un contract social pur de genul „eu vă dau garanții de securitate, salarii mai mari și voi mă susțineți”. E vorba de redarea imaginii de sine a Rusiei, de apropierea de acea Rusie care împărățea lumea”, a explicat profesorul Dungaciu.

„Acesta este și motivul pentru care rușii l-am reambalat pe Iosif Vissarionovici Stalin. Pentru că în perioada lui Stalin Rusia era parte a pozei care conducea lumea. Din acest motiv era bun Stalin, nu pentru ce le-a făcut rușilor. Ci că a dus Rusia, sub forma URSS-ului, pe cele mai înalte culmi ale puterii. Așa gândesc rușii într-o mare măsură”, a transmis Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, de la DC News.

Reabilitarea dictatorului Stalin

Iar această campanie de reabilitare dă rezultate. Agenția Agerpres cita în 2019 o analiză a Centrului de sondare a opiniei publice din Rusia, Levada-Ţentr, care arăta că circa 70% dintre ruşi apreciază pozitiv rolul istoric al lui Stalin. Mai mult, 46% dintre persoanele chestionate au fost dispuse să considere justificate represaliile din epoca stalinistă, un nivel record în ultimele decenii.

Doar 19% dintre cei chestionaţi au exprimat o opinie negativă despre perioada de guvernare a lui Stalin, iar 43% dintre cei intervievaţi au afirmat că, fără represiunile lui Stalin, ar fi fost imposibil să se menţină ordinea în ţară.

Din această perpectivă Iakov Djugaşvili, strănepotul dictatorului rus, s-a declarat siderat atrăgând atenția că aproape jumătate dintre ruşii intervievaţi consideră 'crima drept un fenomen normal'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel