Data publicării:

Rușii, petiție prin care cer retragerea trupelor din Ucraina. Kremlinul se face că ploua

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Kremlinul încearcă să discrediteze armata Ucrainei prin videoclipuri false cu prizonieri de război / Foto: Pixabay, de Rozbooy
Kremlinul încearcă să discrediteze armata Ucrainei prin videoclipuri false cu prizonieri de război / Foto: Pixabay, de Rozbooy

Dmitri Peskov spune că nu a văzut scrisoarea și petiția prin care se cerea retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Kremlinul susține că nu a văzut scrisoarea deschisă și petiția, publicate pe internet, prin care se cere încetarea ostilităților și retragerea trupelor ruse din Ucraina, așa că nu au comentat această inițiativă, scrie Interfax.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a fost rugat să comenteze scrisoarea și petiția corespunzătoare, care au fost publicate pe internet, inclusiv de către un grup de inițiativă al mamelor soldaților ruși mobilizați.

"Nu, știi, din păcate nu le-am văzut, așa că nu pot comenta", a spus Peskov, menționând că nu știa nimic despre organizația care a inițiat aceste solicitări.

Putin și Lukașenko, umiliți de un aliat din OTSC. De nervi, liderul de la Kremlin și-a aruncat stiloul. Cel din Belarus a rămas cu gura căscată

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko și-au pierdut un aliat, în încercarea lor de a-și asigura sprijinul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, întrucât premierul Armeniei a refuzat să semneze o declarație comună din cauza conflictului propriu al țării sale cu Azerbaidjan.

Tensiunile au izbucnit rapid la un summit condus de ruși, deoarece Vladimir Putin a refuzat să-și sprijine aliatul, pe Armenia, în conflictul cu Azerbaidjan. Ca răspuns, prim-ministrul Armeniei nu a semnat declarația finală a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (alianța militară OTSC), umilindu-l atât pe liderul rus, cât și pe liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko. Cei doi au rămas zguduiți, deoarece nu au reușit să aducă Armenia la bord, pe fondul scăderii sprijinului pentru războiul lor comun împotriva Ucrainei. Imaginile îl arată pe Vladimir Putin aruncând stiloul pe declarație, în timp ce Alexandr Lukașenko părea uluit de cele întâmplate. Vezi video pe express.co.uk.

În ciuda încercării celor doi de a-l convinge pe liderul armean să semneze documentul, Nikol Pashinian, furios, a refuzat măcar să-l atingă într-o ciocnire aparent tensionată între cei trei lideri.

Vorbind la summitul OTSC din capitala Armeniei,  pe 23 noiembrie, Pashinian a spus că este "deprimant faptul că apartenența Armeniei la OTSC nu a reușit să țină sub control agresiunea azeră". El a mai spus că acest lucru a fost "enorm de dăunător pentru imaginea OTSC atât în ​​țara noastră, cât și în străinătate"

Armenia solicitase deja sprijin militar în septembrie, după ce au izbucnit noi ciocniri mortale între ei și Azerbaidjan cu privire la suveranitatea teritorială. Dar alianța militară OTSC a răspuns doar trimițându-și secretarul general în zona de conflict și oferindu-se să înființeze un grup de lucru care să analizeze situația.

Șase țări post-sovietice, inclusiv Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Rusia, fac parte din alianța militară, asemănătoare cu NATO.

Similar articolului 5 al alianței NATO, articolul 4 al Tratatului de securitate colectivă (TSC) stabilește că o agresiune împotriva unui semnatar ar fi percepută ca o agresiune împotriva tuturor. Cu toate acestea, prim-ministrul Armeniei a declarat în timpul întâlnirii că țara sa a fost lăsată pe lângă aliații săi, inclusiv de Rusia lui Putin și Belarusul lui Lukașenko. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel