Rușii beau din ce în ce mai mult. Cu cât au crescut vânzările de alcool în ultimele 9 luni
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rușii beau din ce în ce mai mult. Cu cât au crescut vânzările de alcool în ultimele nouă luni / Foto: Pixabay, de Michal Jarmoluk
Rușii beau din ce în ce mai mult. Cu cât au crescut vânzările de alcool în ultimele nouă luni / Foto: Pixabay, de Michal Jarmoluk
Află în articol cu cât au crescut vânzările de alcool în Rusia în ultimele nouă luni.

Rușii au început să bea mai mult alcool în acest an. Vânzările cu amănuntul de băuturi alcoolice (excluzând berea, cidrul și hidromel) în Rusia în ianuarie-septembrie 2022 au crescut cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 157,28 milioane decalitri, potrivit datelor de la Rosalkogolregulirovanie, scrie Interfax.

În special, vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie de peste 9 grade au crescut cu 7,8%, la 81,765 milioane de decalitri, inclusiv vodca - cu 6,5%, la 55,79 milioane de decalitri, băuturi alcoolice cu o tărie de peste 25% - cu 27 , 4%, până la 7,95 milioane decalitri, coniac - cu 3,7%, până la 8,82 milioane decalitri. Totodată, vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie de până la 25 de grade au scăzut cu 31%, la 1,49 milioane decalitri.

Vânzările de produse cu conținut scăzut de alcool timp de nouă luni au crescut cu 61,3%, la 10,93 milioane decalitri. Vânzările de produse vinicole au scăzut cu 6,4%, până la 64,58 milioane decalitri. Reducerea vânzărilor s-a produs pe segmentul băuturilor de vin și vinurilor din fructe (fructe).

Rusia va scumpi vodca. Băutura are un preț minim stabilit din 2009

Ministerul Finanțelor al Rusiei a propus creșterea prețurilor minime la vodcă, țuică și coniac începând cu 2023, un proiect al unui astfel de ordin este publicat pe site-ul proiectelor de regulamente.

Astfel potrivit documentului, se propune ca prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă va crește la 281 de ruble (aproape 25 de lei) pentru o sticlă de 0,5 litri, vinars - până la 375 de ruble (33 de lei) și coniac - până la 517 (45 de lei) ruble pentru o jumătate de litru.

Acum o jumătate de litru de vodcă se vinde cu 261 de ruble per 0,5 litri (23 de lei), vinars - 348 de ruble (31 lei), iar coniacul cu 480 de ruble (42 de lei).

Prețurile minime la vodcă în Rusia au fost stabilite din 2009 ca măsură de combatere a producției "în umbră" Din 2011 au fost introduse prețuri minime la coniac, din 2016 - la șampanie. Din 2021, prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vinul spumant (șampanie) este de 169 de ruble, prețul de vânzare - 118 ruble, cu ridicata - 137 de ruble la 0,75 litri.

Potrivit Rosalkogolregulirovanie, producția de vodcă în primele opt luni ale acestui an s-a ridicat la aproape 500 de milioane de litri, ceea ce înseamnă o creștere cu 9,2% față de anul precedent, coniac - 55,9 milioane de litri (cu 14,9% mai mult). Timp de 8 luni, 49,4 milioane de decilitri de vodcă s-au vândut în retail (cu 7,1% mai mult).

Rușii au lansat vodca ”Lacrimile lui Zelenski”. Ediție limitată

Sticle de vodcă cu eticheta ”Lacrimile lui Zelenski” sunt vândute pe rafturile supermarketurilor din Moscova. Cel puțin asta reiese dintr-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare. 

Clipul de șapte secunde arată un bărbat care ține sticla în mâna dreaptă. Pe etichetă scrie ”Lacrimile lui Zelenski” în rusă, alături de expresia ”ediție limitată” scrisă mai jos în engleză.

Sticla îl înfățișează și pe președintele ucrainean ștergându-și aparent o lacrimă de pe ochiul drept, potrivit Newsweek. Sursa citată nu a putut verifica în mod independent unde a fost filmat videoclipul sau autenticitatea sticlei de vodcă. Vezi video AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel